The Changeling (1979)

    En musikprofessor har netop mistet kone og datter i en bilulykke. Han lejer en forladt kæmpevilla, men noget spøger på loftet.


    FORTIDENS SPØGELSER

    I mange henseender et blændende sen-halvfjerdser-filmbekendtskab. "The Changeling" indrammer gyser-subgenren "mere mellem himmel og jord i stor, hemmelighedsfuld villa" i en overbevisende mystik fuld af atmosfære.

     

    Det værste mareridt

    George C. Scotts musikprofessor John Russell har lige oplevet sit livs værste mareridt, da kone og datter blev kørt ihjel for øjnene af ham. Noget tid senere forsøger han at flytte fokus fra sorgen ved at flytte til Seattle. Her lejer han en enorm villa, der har stået ubeboet i mange år.

     

    Nogen, der kalder?

    Snart begynder John at høre lyde i huset. Er der nogen, der kalder? I hvert fald er der perioder med bastante bankelyde. Da John en dag ser en rude med rødt glas blive smadret indefra i husets allerøverste loftsrum, må han selv undersage sagen nærmere...

     

    Greb om mystikken

    Instruktør Peter Medak har greb om mystikken og får det optimale ud af villaens oplagte uhygge. Nærved endeløse etager, hemmelige, skjulte døre og spindelvævs-indhyllet historie fra en mange år tilbage. Scenografien i en über-lækker fotografering er en af de helt store forcer i fortællingen.

     

    Svedige mareridt

    Sådanne huse kender mange til i deres svedigste mareridt, og det er denne udnyttelse af musikprofessorens vågne mareridt, der bærer "The Changeling" så flot gennem det betændt-overnaturlige plot. En lidt vel anmassende, men velkomponeret uderlægningsmusik sætter stemningerne, men der er også levnet plads til oaser uden.



    Anmeldt i 2022 af Tobias Lynge Herler
    © Philm.dk 1992-2024

    Fakta om filmen

    1979, Canada, Gyser, Mystik, Drama, Børn på film, Musik, 107 min.

    Dansk titel: The Changeling
    Instr: Peter Medak Prod: Garth H. Drabinsky, Joel B. Michaels Manus: William Gray, Diana Maddox Foto: John Coquillon Klip: Lilla Pedersen Mus: Rick Wilkins