Lykken er en underlig fisk (1989)

  Teenageren Mia får ikke lov til at gå i sine egne tanker i Nordjylland. Hendes labile mor presser hende ofte mod afgrunden.


  FORNUFTIGT DANSK DRAMA

  Linda Wendel fortsatte her ad samme fine, socialrealistiske spor som med Ballerup Boulevard (1986). Igen med Stine Bierlich i hovedrollen og med et skarpt blik for det bittersødt danske i grænselandet mellem sorrig og glæde.

   

  Ikke meget at smile ad

  Bierlichs teenager Mia har dog ikke meget at smile ad. Hun trives egentlig fint, når hun får lov til at gå i sine egne tanker langs de nordjyske strande og samle sten. Men hendes mor (Robert-vindende Helle Ryslinge) er hele tiden over hende og presser hende gentagne gange mod afrunden.

   

  Det ene møgfald tager det andet

  Det ene møgfald tager det andet – i det hele taget er moren i total ubalance, præget, som hun er af en udtalt ulyst til at befinde sig i udkants-Danmark. Mia må hele tiden tage sig kærligt at sin lillebror, når moren skælder ud eller bare er fraværende.

   

  Møde med storbyen

  Mias førstepris i en lokal skønhedskonkurrence (som hun udelukkende vinder, fordi Ole Ernsts jurymedlem og fiskeri-fabriksejer Sandvig gerne vil i trusserne på hende) bringer hende til København, men heller ikke mødet med storbyen gør teenageren noget godt.

   

  En anelse for udpenslende

  Manuskriptet bærer præg af at være en anelse for udpenslende i sine betændte situationer. Det behøver ikke være tydeligt, hvad der er sort og hvidt, og ind imellem kammer filmen over – også i spillet.

   

  Den kærlige storesøster

  Stine Bierlich holder dog et flot niveau filmen igennem, ikke mindst når hun skal agere moren i huset og må tage sig kærligt af lillebror (blændende oprigtigt spillet af Sebastian Di Lucci.)

   

  Lækre perspektiver

  De anderledes locations af nordjysk vildskab er meget smukt indfanget i Björn Blixts fotografering. Her får vi lækre perspektiver på både fiskerisamfund og de ørkenlignende omgivelser – så meget desto mere autentisk, fordi lydbilledet er i balance og uden nogen former for stemnings-tapet.

   

  Underlægningen træder i baggrunden

  Et stort plus er det også at Thomas Koppels (Robert-vindende) underlægningsmusik er meget lidt anvendt filmen igennem. I øvrigt meget fin musik, der virkelig skiller sig positivt ud fra gennemsnitstonerne til dansk film.  Anmeldt i 2022 af Tobias Lynge Herler
  © Philm.dk 1992-2024

  Fakta om filmen

  1989, Danmark, Drama, Teenagere, Børn på film, Skibe på film, 92 min.

  Dansk titel: Lykken er en underlig fisk
  Instr: Linda Wendel Prod: Mads Egmont Christensen Manus: Linda Wendel Foto: Björn Blixt Klip: Janus Billeskov Jansen Mus: Thomas Koppel
  Priser
  • RB - Bedste birolleskuespillerinde (Ryslinge)
  • RB - Bedste musik