The Weapon (1956)

    En dreng flygter efter at have skudt en ven med en pistol, han har fundet i efterkrigstidens London-ruiner. Pistolen viser sig at have betydning i en ti år gammel mordgåde.


    UBEHJÆLPSOM "BØRNE"-FILM

    I dag oplever man mest af alt "The Weapon" som en lidt ubehjælpsom børnefilm, hvor en uheldig dreng bliver gerningsmand i en leg med et ladt våben. Men sådan var Val Guests stiliserede, noir-æstetiske krimidrama næppe tænkt, da det ramte biograferen – herunder de danske (under titlen "Efterlyst") – sidst i 50'erne.

     

    En uheldig dreng

    Den uheldige dreng leger i nogle af de tilbageværende ruiner efter 2. verdenskrig i London. Det er på mange måder en himmelsk legeplads, men dén stemning ændrer sig drastisk, da drengen finder en pistol muret ind i en mursten. Bang, siger det, da han ved en ulykkelig fejl rammer en af sine venner, og drengen tager benene på nakken. Snart viser det sig, da politiet kommer på sagen, at pistolen spiller en central rolle i en ti år gammel drabssag. Men drengen er pist forsvundet.

     

    Spektakulært skarpe linjer

    Flotte billeder af ruinerne og deres spektakulært skarpe linjer sætter London i et spændende lys(sætning). Men det er kun korte afbræk i en eftersøgnings- og politiopdagerhistorie, der stort set totalt savner troværdighed. Manuskriptet (herunder dialogen) er træg(t), og det afføder en generel mangel på pondus. En meget teatralsk underlægningsmusik følger begivenhederne tæt.



    Anmeldt i 2021 af Tobias Lynge Herler
    © Philm.dk 1992-2024

    Fakta om filmen

    1956, Storbritannien, Krimi, Thriller, Drama, Børn på film, 81 min.

    Dansk titel: Efterlyst
    Instr: Val Guest Prod: Frank Bevis Manus: Fred Freiberger, Hal E. Chester Foto: Reginald H. Wyer Klip: Peter Rolfe Johnson Mus: James Stevens