Maximum Overdrive (1986)

  Alverdens maskiner bliver aggressivt selvkørende og truer verdens befolkning. En lille gruppe mennesker forskanser sig på en tankstation.


  AGGRESSIVT SELVKØRENDE

  Filmatiseringer af novellen "Trucks":

  Maximum Overdrive (1986)

  Trucks (1997)

   

  Den stor-produktive amerikanske forfatter Stephen Kings eneste film – som instruktør vel at mærke – er denne ujævne og groteske filmatisering af hans egen novelle, "Trucks". Her vækkes alverdens motorer a/effektivt til live som følge af en mystisk kortsluttende kometbane.

   

  Aggressivt selvkørende

  Det betyder, at livet pludselig gøres surt for menneskeheden. For nu er alt fra plæneklippere over lastbiler til fly aggressivt selvkørende og kører målrettet efter folk og fæ. Så kan vi lære det... Sådan som vi har tæsket gennem gearene på alle de motoriserede venner gennem tiderne!

   

  Universelle lastbilsgys

  "Maximum Overdrive" er egentlig teknisk helt habil og rummer troværdige der-er-ingen-bag-rattet-effekter samt universelle lastbilsgys. Stephen King har alle dage været besat af besatte køretøjer, eksemplificeret ikke mindst i Christine (1983). Og nu er det altså den helt store, dieseldunstende dræber, der er på banen. Imens forsøger en lille gruppe meget broget sammensatte amerikanere at klare frisag på en tankstation. Omkring dem cirkler lastbiler, hvilket gør flugt så godt som umulig.

   

  Dummere end dumt

  Typegalleriet er dummere end dumt, især fordi en tiltænkt komisk åre i manuskriptet falder helt til jorden. Pat Hingle er fx fælt(!) overspillet (eller hvad man nu skal kalde det) i rollen som tank-overbestyreren Hendershot. Så går det lidt mere lineært, når Emilio Estevez i bedste womanizer-stil folder sig ud som lastbilsmæglende helt.

   

  Outreret støjende

  En outreret støjende og fuldstændig kvælende AC/DC-musikunderlægning sørger for det sidste træk i kardanakslen, så der ikke på noget tidspunkt hersker tvivl om "stål mod stål"-tematikken.  Anmeldt i 2021 af Tobias Lynge Herler
  © Philm.dk 1992-2023

  Fakta om filmen

  1986, USA, Gyser, Action, Biler på film, Science Fiction, 98 min.

  Dansk titel: Maximum Overdrive
  Instr: Stephen King Prod: Martha De Laurentiis Manus: Stephen King Baseret på: novellen "Trucks" af Stephen King Foto: Armando Nannuzzi Klip: Evan A. Lottman Mus: AC/DC