Præsten i Vejlby (1922)

  En ældre sognepræst lytter til sin datter, der ikke vil giftes med ham, hun ikke elsker. Men det vil bejleren have hævn for.


  BETÆNDTE AMORINER

  Filmatiseringer af Steen Steensen Blichers novelle:

  Præsten i Vejlby (1922)

  Præsten i Vejlby (1931)

  Præsten i Vejlby (1960)

  Præsten i Vejlby (1972)

   

  Den første (stum)filmatisering af Steen Steensen Blichers novelle, 'Præsten i Vejlbye. En Criminalhistorie', der blev offentliggjort 1829 i tidsskriftet 'Nordlyset', er også dén, der er mest tro mod sit forlæg.

   

  Delikat og enkelt stiliseret

  Delikat og enkelt stiliseret, velspillet, fuld af indlevelse – og (som den eneste i striben af filmatiseringer) med en fænomenal udnyttelse af virkelighedens omgivelser ved Vejlby i Grenaa: 1922-versionen emmer af autenticitet, uhygge og uforudsigelighed.

   

  Lykken varer kort

  Den gudsfrygtige sognepræst Niels Quist bor med sin ombejlede datter Mette i den landsbyen Vejlby. Den nyvalgte herredsfoged og dommer på egnen, Erik Sørensen, bliver den heldige, der vinder Mettes hjerte, men deres lykke varer kun kort.

   

  Dømt til døden?

  For en dag forsvinder præstens karl på mystisk vis, og alle indicier peger på, at det er præsten, der er morderen. Men kan Erik Sørensen dømme sin egen hjertenskæres far til døden?

   

  Let og elegant

  Det tidløse (u)retfærdigheds-drama er fortalt stort set uden teatralsk tunge forviklinger. Historien glider let og elegant, og spillerne rammer flot den komplekse blanding af gudsfrygtighed og synd – våde, sørgende øjne møder skulende, ondskabsfulde blikke langt ude i den (brudte) jyske landidyl.

   

  Universelt dragende

  "Præsten i Vejlby" er en universelt dragende historie, også i Blichers sprogligt intense forlæg. Det hele er både gribende og tankevækkende midt i al håbløsheden, som står så stærkt malet i Louis Larsens fotografering.  Anmeldt i 2021 af Tobias Lynge Herler
  © Philm.dk 1992-2024

  Fakta om filmen

  1922, Danmark, Drama, Krimi, Romantik, 81 min.

  Dansk titel: Præsten i Vejlby
  Instr: August Blom Manus: Valdemar Larsen Baseret på: novelle af Steen Steensen Blicher Foto: Louis Larsen