Nachts wenn der Teufel kam (1957)

  En kriminalbetjent jager en seriemorder i Nazityskland, 1944. Men retfærdighed og retssystem er ikke første prioritet under krigen.


  KRIGENS KVINDEMORDER

  +  PLUS: foto | birollespil | nerve | krigen som kulisse

  -MINUS:

   

  Film om Peter Kürten:

  Nachts wenn der Teufel Kam (1957)

  Le vampire de Düsseldorf (1965)

   

  At seriemorderfilm ikke blot er et amerikansk fænomen beviste Robert Siodmak allerede her i 1957: "Nachts wenn der Teufel kam" skildrer kvindemorderen Bruno Lüdkes hærgen, mens krigen raser i Berlins gader i 1944.

   

  Perfekte omstændigheder?

  Måske perfekte omstændigheder for en seriemorder? Et lig fra eller til – og et retssystem på helt særlige, nazistiske præmisser...? En mand bliver uskyldigt dømt, men kriminalbetjenten Axel Kersten bliver udpeget til at undersøge sagen og kommer hurtigt på sporet af Bruno.

   

  Svaghed for velskabte kvinder

  Den meget muskuløse, evnesvage og på alle måder overvældende Bruno bor alene i en faldefærdig gårdlænge og har en svaghed for velskabte kvinder. De kan let blive hans ofre, med mindre Kersten får lov af topnazisterne til at sætte en stopper for Brunos ugerninger?

   

  Ruiner og krig som kulisse

  I en lækker sort/hvid æstetik med forkærlighed for eklatante lyssætninger og med ruiner og krig som kulisse former "Nachts wenn der Teufel kam" sig som en seriemorder-krimi meget ud over det sædvanlige.

   

  Æggende sekvenser

  Sekvenserne med Bruno er klart filmens mest æggende – særligt vores første møde med ham, hvor han sluger to portioner hele kartofler på det lokale spisested... og udser sig sit næste offer. Her er det alt det, der ikke bliver sagt, der sætter stemningerne. Bruno kan bl.a. tvinge en korpprop ned i en uåbnet champagneflaske med en enkelt, velplaceret finger. Styrke!

   

  Utilregnelig dekadence

  I birollen som SS-Gruppenführer Rossdorf finder vi en uhyre veloplagt Hannes Messemer: Han indfanger både dekadencen, utilregneligheden og magtbegæret i nazismens skalten og valten med menneskeliv. Siegfried Franz' svulstige underlægningsmusik stjæler sjædent lydbilledet.  Anmeldt i 2021 af Tobias Lynge Herler
  © Philm.dk 1992-2022

  Fakta om filmen

  1957, Tyskland, Krimi, Thriller, Drama, Krigsdrama, Seriemordere, 105 min.

  Dansk titel: Djævelen kom om natten
  Instr: Robert Siodmak Prod: Robert Siodmak Manus: Werner Jörg Lüddecke Baseret på: artikel af Will Berthold Foto: Georg Krause Klip: Walter Boos Mus: Siegfried Franz
  Medvirkende
  • Et angiver en særlig god præstation
  • Et angiver en særlig dårlig præstation
  Priser
  • AAN - Bedste udenlandske film