The Exception (2016)

  En tysk soldat sendes under 2. verdenskrig til Holland. Her skal han beskytte kejser Wilhelm II, der måske er i attentat-risiko, men soldaten forelsker sig.


  SMITTENDE HISTORISK PULS

  + PLUS: scenografi | spil | fremdrift | historisk puls
  -MINUS: meget forklarende og udpenslende | periodisk overfortalt

   

  Man kan sige meget om denne krigssaga, med den går i hvert fald ikke ned på melodrama. Vi får hele pakken af historisk, biografisk melo - krydret med sveddryppende kærlighedsaffære-melo. Men det fede ved "The Exception" er, at disse elementer faktisk fungerer. Dog langt fra til perfektion.

   

  Et hedt forhold

  Jai Courtneys nazi-kaptajn Stefan Brandt sendes under krigen til Holland. Her skal han beskytte den aldrende kejser Wilhelm II, der sagtens kunne være i fare for et attentat. På det smukke landsted falder den virile Brandt straks for tjenestepigen Mieke, og de indleder et dampende hedt forhold - med full frontal nudity til glæde for husarerne.

   

  Himmler på besøg

  Men stikker der andet under end det rent seksuelle? Er hende Mieke-pigen i virkeligheden spion? Og hvad med den gamle kejser.. får han mon oprejsning, da selveste Heinrich Himmler kommer på besøg, eller er der lagt i ovnen til en deroute?

   

  Udpenslende

  Svarene lader vi blafre her, men i filmen er der ikke meget, der går uforklaret forbi. Faktisk er handlingen yderst forklarende og udpenslende, og ikke meget er overladt til egen fortolkning. Det går ind imellem hen og bliver overfortalt, grænsende til det let ufrivilligt komiske.

   

  To flotte præstationer

  To flotte præstationer af hhv. Christopher Plummer og Jai Courtney løfter filmoplevelsen markant - særligt Plummers spil er nuanceret, sart og sårbart. Og så er der troværdig smæk for skillingen i det scenografiske arbejde. Det giver historisk puls, der smitter - også selvom den noget sovsede musik af Ilan Eshkeri er alt for flittigt anvendt.  Anmeldt i 2021 af Tobias Lynge Herler
  © Philm.dk 1992-2021

  Fakta om filmen

  2016, Storbritannien, Drama, Krigsdrama, Romantik, Biografi, 107 min.

  Dansk titel: Kejserens sidste kys
  Instr: David Leveaux Prod: Lou Pitt, Judy Tossell Manus: Simon Burke Baseret på: roman af Alan Judd Foto: Roman Osin Klip: Nicolas Gaster Mus: Ilan Eshkeri