Men in War (1957)

  En lille deling amerikanske soldater kæmper for livet, mens de langsomt strider sig frem gennem Korea-krigens tørre slagmark.


  KRIGS-ESSENS

  Anthony Manns klassisk nærværende krigsdrama, "Men in War", har fokus på psykologien bag snarere end de egentlige krigshandlinger og rekyler på vildveje.

  Soldaterpinsler
  Blot fire år efter Korea-krigens afslutning fortaltes her historien om en mindre gruppe amerikanske soldaters pinsler i det forpint fremmedartede, på evig vagt og i evig frygt.

  Under overfladen
  Det er en film, der på alle måder går under overfladen og hermed indfanger selve krigens essens: de mange tab af både forstand, uskyld og menneskeliv.

  Lurende farer
  Dramaet er koncentreret om de lurende farer i form af snigskytter og landminer. Og fortalt i den helt rigtige afventende og diminutive stil former "Men in War" et uhyggeligt ægte møde med krigens Gesammt-rædsler.

  Blik for detaljen
  Kameraet er fluen på væggen, aldrig i nogen form for unaturlig bevægelse og konstant med blik for detaljen: den enkelte soldats pinsler og de få øjeblikke, hvor han i hvert fald bilder sig ind, at han er i sikkerhed.

  Uafrysteligt
  Kredsende om en meget kort afstand i adstadigt tempo - og af gode og forsigtige grunde - bliver filmoplevelsen så meget desto mere intens og uafrystelig. Skuespillet er i særklasse, og Elmer Bernsteins musik er næsten helt fraværende - endnu en grund til filmens mesterlige fremtoning.  Anmeldt i 2014 af Tobias Lynge Herler
  © Philm.dk 1992-2022

  Fakta om filmen

  1957, USA, Krig, Krigsdrama, 102 min.

  Dansk titel: Men in War
  Instr: Anthony Mann Prod: Sidney Harmon Manus: Philip Yordan, Ben Maddow Baseret på: roman af Van Van Praag Foto: Ernest Haller Klip: Richard C. Meyer Mus: Elmer Bernstein