Olympus Has Fallen (2013)

  Kompromisløse nordkoreanske terrorister besætter med ultimativ vold og magt Det Hvide Hus, og verdensfremtiden afhænger reelt af en enkelt mands evner.


  P*A*T*R*I*O*T*I*S*M*E

  Tematisk beslægtede film:
  Murder at 1600 (1997)
  XXX: State of the Union (2005)
  Olympus Has Fallen (2013)
  White House Down (2013)

  Teknisk velsmurt og klæbrigt amerikansk-patriotisk actionsaga, der sætter nationens sikkerhed på spidsen, da Det Hvide Hus kapres af nordkoreanske terrorister, der skyder omkring sig helt uden hensyn til skæbnerne i Guds eget land.

  Klæbrig fremdrift
  Det er på fremdrift og spænding, at denne film henter sine point. At den bliver slået på knock out af det klæbrige ene-mand-redder-USA-og-verden-plot ændrer således ikke ved, at der er tale om solid action.

   

  En tragisk hændelse

  Secret Service-agenten Mike Banning er blandt præsidentens foretrukne, men en tragisk hændelse sender alligevel Banning ud i kulden, indtil de omtalte nordkoreanere overtager magtens centrum.

  Langsomt men (u)sikkert
  I bedste Die Hard-stil er det hele nu op til Banning. Langsomt men (u)sikkert kæmper han sig vej mod den topsikrede bunker, hvor blandt andre præsidenten holdes som gidsel.

  Oceaner af klichéer
  Oceaner af klichéer udi sildesalats/jakkesæts-klædt magt versus uciviliseret "skævøje"-terrorisme, der skyder til højre og venstre sørger for den velkendte bund af arketyper.

  Spændingen er hjemme
  Det er ikke kønt, men spændingen er hjemme. Særligt efter at Banning med sit særlige kendskab til Det Hvide Hus giver terroristerne og deres planer om apokalypse kamp til stregen.

  Vanskelig identifikation
  Den heftigste action er langt fra overbevisende computeranimeret, hvilket yderligere vanskeliggør en identifikation med truslen mod "den amerikanske verdensfred". Ekstremt lydpumpet filmoplevelse, inklusive Trevor Morris' belastende tyndt-uinspirerede filmmusik.  Anmeldt i 2014 af Tobias Lynge Herler
  © Philm.dk 1992-2024

  Fakta om filmen

  2013, USA, Action, Thriller, 119 min.

  Dansk titel: Olympus Has Fallen
  Instr: Antoine Fuqua Prod: Gerard Butler, Ed Cathell III, Antoine Fuqua, Mark Gill Manus: Creighton Rothenberger, Katrin Benedikt Foto: Conrad W. Hall Klip: John Refoua Mus: Trevor Morris