Dakota (1988)

    En teenager med rod i fortiden får en ny chance på en ranch. Her forelsker han sig og hjælper familiens handicappede søn med at finde sig selv.


    PÅ RETTE KURS

    Året før hitfilmen Youn Guns (1988) og dens senere efterfølger kunne man opleve stjerne-potentialet Lou Diamond Phillips i hoved/titelrollen som John Dakota. Han er en rebel med rod i fortid og privatliv, men får en ekstra chance af en godhjertet ranch-ejer og hans søde familie. Her passer John heste, bliver forelsket og fungerer som mentor for den handicappede ranch-søn.

     

     

    Evigtgyldigt budskab

    Således bliver John Dakota A New Kind of American Hero, som plakaten til filmen proklamerer. Men det er ikke problemfrit at nå dertil. Der er nemlig rivaler og mobbere i landsbyen, der vil Dakota det ondt. Med lidt held vinder de gode dog, og det evigtgyldige budskab om håb gennem hård (mental og fyisisk) træning lever.

     

    Passable perspektiver

    Ikke decideret ubehjælpsomt produceret og sine steder med passable perspektiver på venskab og kærlighed. Men samtidig en (forventeligt) fesen affære, hvis primære arterie er helt og aldeles forbundet med teenage-fænomenet Lou Diamond Phillips.

     

    80'er-typisk

    Med 80'ertypisk (synthesizer-)musik og sjove rekvisitter. Den senere Hollywood-stjerne John Hawkes ses i en lille birolle som en af de rødder, der irriterer Dakota. Lou Diamonds præstation er egentlig helt i orden, men rollen er skrevet uden ret mange perspektiver på rod-med-potentiale-temaet.



    Anmeldt i 2019 af Tobias Lynge Herler
    © Philm.dk 1992-2024

    Fakta om filmen

    1988, USA, Drama, Børn på film, Teenagere, 97 min.

    Dansk titel: Dakota
    Instr: Fred Holmes Prod: Darryl Kuntz Manus: Darryl Kuntz, Sara Lynn Kuntz Foto: James W. Wrenn Klip: Leon Seith Mus: Chris Christian
    Medvirkende
    • Et angiver en særlig god præstation
    • Et angiver en særlig dårlig præstation