Spild er Penge (1942)

  Der er god mening og samfundsøkonomi i at genbruge så meget affald som muligt, så det forsøger denne lille oplysningsfilm at tydeliggøre.


  GENBRUG ER GULD

  Ole Palsbos lille krigstids-genbrugs-oplysningsfilm udgør i dag først og fremmest syv minutters herlig underholdning og indledes med billeder af en københavnerkvinde, der skal til at smide ud uden at sortere. Heldigvis er en affaldsekspert straks på banen, og det afføder følgende ordveksling:

  Næ hov, lille frue!
  Næ hov, lille Frue, hvor kan De nænne at kaste alle de dejlige Sager væk?
  Årh, må jeg være fri!
  Det er jo Samfundsværdier, De kaster bort.
  Næ, det er ved den sødeste Grød, det ikke er.


  Genbrug er guld
  Men jo, det er netop guld, kvinden er ved at slænge, og det fører Per Knutzons veloplagte fortællerstemme os nu ind i. En verden af genbrug til samfundets bedste, fra papir, pap og dåser over madaffald i brede baner.

  Opfordring fra landets svin
  Sidstnævnte anvendes som svinefoder, og opfordringen lyder: "Jeg skulle for øvrigt bede fra svinene, om De vil lade være med at kaste barberblade, glasskår eller ølkapsler mellem madresterne."

  Mad for Mons
  En røget sild er mad for Mons, og der er i det hele taget ingen grænser for, hvad vi kan genanvende, hvis bare vi lige gider at sortere vores affald! Det er det fine og miljørigtige budskab, og Ole Palsbo formidler det i dygtig og musikalsk rytme med talrige sjove fotografiske indfald af Svend Wilquin.

  God propaganda
  Det er god propaganda for samfund og virksomheder, og indblikket i genanvendelsesindustruen giver da også et utvetydigt billede på succes, som koner og mænd sorterer i vilden sky i samlebåndets hæsblæsende tempo.

  Ekstra jazzet farve
  Kai Rosenbergs musik sætter lidt ekstra jazzet farve på den fine lille film, der sælger sit budskab både medrivende og af kunstnerisk høj kaliber. Palsbo stod også bag den lignende korte oplysningsfilm, Papir og Pap er Penge værd (1947).  Anmeldt i 2017 af Tobias Lynge Herler
  © Philm.dk 1992-2024

  Fakta om filmen

  1942, Danmark/KortDok, Dokumentar, 7 min.

  Dansk titel: Spild er Penge
  Instr: Ole Palsbo Manus: Ole Palsbo Foto: Svend Wilquin Mus: Kai Rosenberg
  Medvirkende
  • Et angiver en særlig god præstation
  • Et angiver en særlig dårlig præstation