Shaun of the Dead (2004)

  En kedelig hverdag vendes på hovedet for en gennemsnitlig britisk mand, da alle mennesker omkring ham pludselig bliver zombier.


  FESTLIG ZOMBIE-PARODI

  Herligt hensynsløs parodi på de talrige zombiefilm, der spyttes ud fra nær og fjern. I Edgar Wrights og SImon Peggs farverige manuskript går splat og komik arm i arm, uden at det bliver bar plat - og dét er en beundringsværdig kunst.

   

  Hverdagstristheden brydes

  Den hverdagstriste brite Shaun har rod i privatlivet og i det hele taget svært ved at finde melodien. Men måske får han uventet hjælp. I hvert fald er der sådan lidt ud af det blå udbrudt en epidemi, hvor folk bliver til zombier. Så nu kommer det frem for alt til at dreje sig om overlevelse - hvilket kan føre bedre balance i livet med sig.

   

  Rå tone, spektakulær stil

  Tonen er rå, spillet er fra hoften, og stilen er spektakulær. Kække kamerature, nøje koreograferede, lange klip og - ikke mindst - flot sminke- og special effects-arbejde gør "Shaun of the Dead" til en gyserkomedie en god armslængde ud fra det gennemsnitlige.

   

  Omvandrende lig

  Præmissen køber man i hvert fald gerne, for man ved aldrig, hvad der venter om næste gadehjørne - ud over at det sandsynligvis er et par omvandrende lig eller flere. Det er godt stykket sammen, præget af opfindsomhed og med en genrebalance, der er svær at mestre.

   

  Fest, farver og apatisk gangart

  Fest, farver og den karakteristisk apatiske zombie-gangart sender således "Shaun of the Dead" rigtig fint i mål, og man æder i højere grad den ekstravagante indpakning - komplet med rigelig underlægningsmusik- nu hvor der i forvejen ikke sættes ret mange lys under skæpper. Det er en brovtende og selvhævdende komedie, og den står ved det.  Anmeldt i 2019 af Tobias Lynge Herler
  © Philm.dk 1992-2024

  Fakta om filmen

  2004, Storbritannien, Frankrig, Komedie, Gyser, Zombiefilm, 99 min.

  Dansk titel: Shaun of the Dead
  Instr: Edgar Wright Prod: Nira Park Manus: Simon Pegg, Edgar Wright Foto: David M. Dunlap Klip: Chris Dickens Mus: Dan Mudford; Pete Woodhead