Elecktrick Children (2012)

  En 15-årig pige og uskyldsren mormon bliver gravid og er overbevist om, at det er et mirakel. Men forældrene er uenige, og pigen tager flugten.


  MORMON-HORMONER

  Skæv historie, grænsende til det søgte: "Elecktrick Children" er båret af en ungdommeligt uskyldsren elegance i fortællestil og skuespil, men ind imellem tynget af plottets fantasifuldhed: 15-årige Rachel bor sammen med sin mormon-kernefamilie i en landlig idyl præget af omverdensforskrækkelse og bibelregelrethed.


  En jomfru-graviditet
  Men da Rachel bliver gravid, bryder helvede løs. Er det hendes bror, der har været ude med snablen? Selv er Rachel overbevist udi den mirakuløse forklaring: Hun har lyttet til et kassettebånd med musik, og syndens stemme har gjort hende svanger.

  Storbyens frisind
  Da forældrene ikke køber Rachels forklaring, tager hun (og brormand med i bagagen) flugten i familiens truck og render snart ind i storbyens frisind og fristelser: Las Vegas’ ungdom tager imod de mærkelige søskende med både korslagte og åbne arme.

  Ortodokse forhold
  Instruktør og manuskriptforfatter Rebecca Thomas er selv vokset op som mormon, dog under knap så ortodokse forhold, og hendes nysgerrighed udi de ekstreme pendanter affødte denne film.

  Nærværende spil
  Uden det vidunderligt nærværende spil fra Julia Garner (i dennes debutrolle) og Rory Culkin (som Vegas-tænkeren Clyde) ville "Elecktrick Children" have haft det svært på svagstrømmens præmisser.

  Fantasifuldhed og friktion
  Men i samspillet mellem ægthedens spil og den hemmelighedsfulde og aldrig helt forløste fortællestil opstår netop en gnist – eller elektricitet, om man vil – hvor man lettere køber fantasifuldheden og friktionen i plottet.

  Nærværende seksualitet
  Den underspillede, men nærværende seksualitet får en ny og sprød dimension i den forestående "jomfrufødsel": Julia Garner indrammer til perfektion det uskyldsrent naive og blomstrende nysgerrige, og Rebecca Thomas får det optimale ud af nærværet ved at lade kameraet afsøge det unge ansigt.

  Stærke blokke
  Ikke uden sentimental underlægningsmusik, men heldigvis opstår stærke blokke, hvor begivenhederne får lov til at stå helt alene.  Anmeldt i 2015 af Tobias Lynge Herler
  © Philm.dk 1992-2023

  Fakta om filmen

  2012, USA, Drama, Teenagere, 96 min.

  Dansk titel: Elecktrick Children
  Instr: Rebecca Thomas Prod: Jessica Caldwell, Richard Neustadter Manus: Rebecca Thomas Foto: Mattias Troelstrup Klip: Jennifer Lilly Mus: Eric Colvin
  Medvirkende
  • Et angiver en særlig god præstation
  • Et angiver en særlig dårlig præstation
  Priser
  • BUSTER - Best Buster Award