La grande illusion (1937)

  En gruppe franske soldater med forskellig baggrund havner under 1. verdenskrig som krigsfanger i Tyskland.


  KRIGEN I BAGGRUNDEN

  Måske en af de mest tidløse antikrigsfilm, der nogensinde er indspillet: Jean Renoirs "La grande illusion" har 1. verdenskrig som baggrund - og ikke et egentligt handlingselement - men filmen kunne stort set ligeså godt have kredset om en langt mere nutidig konflikt.

   

  Tværsikkert portræt

  Goebbels og propagandamaskinen i nazisternes Tyskland indså filmens "farlighed" og forbød den gennem 30'erne og 40'erne. I dag forstår man godt den sunde skepsis over en film, der portrætterer krig så lunefuldt, humoristisk og tværsikkert, som tilfældet er med Renoirs fænomenale klassiker.

   

  Humøret er højt

  En gruppe franske soldater havner under 1. verdenskrig som krigsfanger i kløerne på tyskerne. Selvom de blive behandlet relativt pænt, emmer ønsket om flugt og frihed hele tiden, men i ventetiden kan de ligeså godt forsøge at få det bedste ud af det, og humøret holdes højt med gags, vaudevilles og glimt i øjet.

   

  På tværs af grænser

  Særligt den franske kaptajn de Boeldieus forhold til sin tyske tilfangetager, von Rauffenstein, er i fokus. De to er kolleger på tværs af krigens grænser, og der opstår en art kammeratskab, selvom de står på hver deres side.

   

  Humoristisk bund

  "La grande illusion" har en beundringsværdig bund i sin humoristiske grundtone. Der er brede smil, men farcen udebliver - og humoren spiller en helt central rolle i antikrigs-formidlingen. Det skinner igennem, at Jean Renoir selv var en ung mand under 1. verdenskrig (født i 1894) og hermed har haft krigen tæt ind på livet.

   

  Mindeværdig von Stroheim

  Der er stjernepræstationer i flere af de bærende roller. Allermest mindeværdig er Erich von Stroheims Rauffenstein (på sit ubehjælpsomme tyske) - en ikonisk rolle til en ligeså ikonisk filmpersonlighed.

   

  Ingen fremelsket æstetik

  Billedæstetikken forekommer naturlig og ikke fremelsket. Særligt en serie dybdeperspektiverede location-optagelser højner filmoplevelsen mod himmelen. Ind imellem stjæler Joseph Kosmas musik (lyd)billedet i for høj grad, men langt de meste af "La grande illusion" står alene, uden underlægning.  Anmeldt i 2018 af Tobias Lynge Herler
  © Philm.dk 1992-2024

  Fakta om filmen

  1937, Frankrig, Krigsdrama, 113 min.

  Dansk titel: Den store illusion
  Instr: Jean Renoir Manus: Charles Spaak, Jean Renoir Foto: Christian Matras Klip: Marthe Huguet; Marguerite Renoir Mus: Joseph Kosma
  Priser
  • AAN - Bedste film