Frk. Møllers Jubilæum (1937)

  Kasserersken Frk. Møller er tæt på sit 25-års jubilæum i et stort flygelfirma. Men snart beskyldes hun meget uretfærdigt for at have begået underslæb.


  PÅ DET JÆVNE

  Premieren i 1937 på Lau Lauritzen og Alice O’Fredericks’ folkelige komedie foregik ifølge en anmelder, "Under grænseløs Jubel fra et ungdommeligt Publikum, hvis Latter hovedsagelig befandt sig i den mest skingre Overgangsalder.."

  Ikke mange lovprisninger
  Samtidskritikken var bestemt ikke lovprisende: "Det er lykkedes at kravle endnu et Skridt i den nedadgaaende Retning paa Films-Komikkens Stige", "Den groveste Konfekt, der længe er budt i den danske Lystspil-Produktion", "En Farce af den groveste og mest antikverede Art" og "Sløj Liva-Film," lød det bl.a.

  Opfindsomheden udebliver
  Og det er da heller ikke 30’ernes mest opfindsomme filmindspark, vi her bevidner. Ganske vist er der nogen pep at hente i Frk. Møller og co.’s skirejse til Sverige (der for en stor dels vedkommende er optaget on location i Norge), men plottets ind- og udviklinger lader absolut meget tilbage at ønske.

  Ferietrængende
  Den gode kassererske i et velanset flygelfirma, Liva Weels Frk. Møller, spinker og sparer for at få hverdagen til at hænge sammen. Hen over nytåret og få dage før sit 25-års jubilæum i firmaet beslutter hun at bruge nogle af sine sparepenge på en skirejse til Sverige med et par af sine (ferietrængende) kolleger.

  Beskyldninger om underslæb
  Men da det er blevet konstateret, at der mangler penge i kassen, mistænker firmaets direktion nu Frk. Møller for at have bedrevet underslæb. Al denne virak kommer ikke den mistænkte for øre før sent i filmen, men publikum er med på retfærdighedsrytteriet historien igennem.

  Skævhed og charme efterlyses
  Der er ikke meget skævhed eller charme over Liva Weels hovedrollefigur, og det samme kan man sige generelt om de mange øvrige typer. De er skrevet helt efter bogen og med det obligatoriske farcepræg indlejret.

  Victor Borge på seks flygler
  Mest spidsfindig er Børge (Victor Borge) Rosenbaum som klaverstemmeren Asmussen, men afgjort mest i filmens herlige intro, hvor han spiller mere eller mindre samtidig på hele seks flygler!

  Tendentiøs lagkagekomik
  Lau Lauritzen, Poul Reichhardt og Per Gundmann udgør den ungdommelige danske trio af kammerater, der er i Sverige for at score damer. Det kommer der ikke meget andet end tendentiøs lagkagekomik ud af.

  Obligatoriske sangnumre
  Et par sangnumre bliver det til, selvsagt med klangfuldt vibrerende Liva Weel, igen uden den helt store gennemslagskraft. De trods alt livbringende location-optagelser af sneklædte Sverige (Norge) er lige dele kreativt vinklet sportsfotografering (der er tydeligt inspireret af Leni Riefenstahl) og ubehjælpsom lyssætning.  Anmeldt i 2017 af Tobias Lynge Herler
  © Philm.dk 1992-2022

  Fakta om filmen

  1937, Danmark, Komedie, 90 min.

  Dansk titel: Frk. Møllers Jubilæum
  Instr: Lau Lauritzen, Alice O'Fredericks Prod: Henning Karmark Manus: Lau Lauritzen, Alice O'Fredericks Foto: Karl Andersson Klip: Marie Ejlersen Mus: Victor Cornelius, Karen Jønsson