Alfred (1973)

  Drengen Ib møder alkoholikeren Alfred i mosen, og de to udvikler et venskab, der nok skal forarge drengens mor, da Alfred kommer hjem til kakao og lagkage.


  HERLIG LILLE KORTFILM

  ”Luk blot Søeborg og de gode skuespillere ind i stuen en aften inden for længe. Vi har brug for hans stille udfordring.” Sådan skrev pressen bl.a. om denne tv-filmatisering af Finn Søeborgs mest populære historie overhovedet, novellen "Alfred" fra 1951. Det er da også en fin, afdæmpet og i hvert fald lineært forlægs-tro kortfilm - med en herlig titelrollepræstation af Louis Miehe-Renard.

   

  Atmosfærisk tidsportræt

  Optaget i Bøllemosen og tilstødende provins-højhusbebyggelse i begyndelsen af 1970'erne udgør Erik Rasmussens kortfilm i sig selv et atmosfærisk tidsportræt. Fokus er - helt efter novellen - selvfølgelig på det umage venskab mellem drengen Ib og alkoholikeren Alfred. De to mødes ved et tilfælde ved mosen og bliver hurtigt "venner".

   

  En ny legekammerat

  Ibs mor er bare glad for, at drengen endelig har fundet en legekammerat, men da Alfred kommer hjem til Ibs fødselsdag, er hun og moster Ida ved at falde bagover. De havde bestemt ikke regnet med at se en voksen mand i højhusstuerne, og da slet ikke en spritter!

   

  Outsider - og faderfigur

  Lise Ringheim og Elin Reimer spiller fint på overraskelsens og forargelsens tangenter i mødet med den (ildelugtende) Alfred, men det er indiskutabelt Miehe-Renards præstation, der stjæler billedet. Med en fin indsigt i både outsider- og faderfigurrollens psykologi er Miehe-Renard fuld af udstråling og charme.

   

  Fortjener at blive støvet af

  Erik Moseholms musik er karakteristisk og får ikke lov til at stjæle billedet. Der er fine - og som nævnt herligt tidstypiske - billeder i Leif Jappes fotografering. En sød lille tv-kortfilm, der siden visningerne i 70'erne ikke har set meget dagslys og fortjener at blive støvet af.  Anmeldt i 2018 af Tobias Lynge Herler
  © Philm.dk 1992-2023

  Fakta om filmen

  1973, Danmark/KortDok, Drama, Børn på film, 21 min.

  Dansk titel: Alfred
  Instr: Erik Rasmussen Baseret på: novelle af Finn Søeborg Foto: Leif Jappe Mus: Erik Moseholm
  Medvirkende
  • Et angiver en særlig god præstation
  • Et angiver en særlig dårlig præstation