Green is Gold (2016)

  Da hans far kommer i fængsel, havner 13-årige Mason i pleje hos sin ældre bror. Det er ikke en ønskesituation.


  ENKELT & ÆRLIGT

  Med et meget lille budget og overvejende uprøvede skuespillere instruktørdebuterer Ryon Baxter her med en lille perle af en enkel og ærlig film: "Green is Gold" er historien om brødrene Mason og Cameron, der trods stor aldersforskel bliver nødt til at finde en måde at holde hinanden ud på, da deres far er havnet i fængsel.

   

  Balsam for sjælen

  Nu er det den ældre bror Camerons opgave at tage sig af den nærved 10 år yngre bror. Cameron lejer et hus langt ude på landet, og hans levevej er at dyrke hashplanter i stor målestok, noget som Mason kommer til at hjælpe storebror med i det daglige. Det er selvsagt risikabelt, men samtidig det, der stille og roligt binder brødrene sammen. For når alt kommer til alt er plantepleje jo balsam for sjælen.

   

  Uden omsvøb

  Ryon Baxter, der både har instrueret, klippet og skrevet filmen, spiller også meget flot rollen som storebror Cameron - og han får samtidig en strålende præstation ud af sin egen helt ægte lillebror, Jimmy Baxter. Samspillet mellem de to er filmens bærende søjle, men samtidig er det centralt for filmoplevelsen, at indpakningen generelt er helt uden unødvendigt omsvøb.

   

  Funklende øjne

  Efter et ærgerligt musikunderlagt anslag finder "Green is Gold" heldigvis en hvilepuls, der er helt uden underlægningsmusik - helt essentielt for troværdigheden og det rigtige valg. Nu kan dramaet begynde og øjnene funkle - ærligheden var uden tvivl blevet kvalt totalt i Luca Youngs toner, hvis de var fortsat med samme styrke som i filmens første fem minutters tid.

   

  Enkelhed i kompleks kontekst

  Ryon Baxters manuskript er præget af enkelhed i en kompleks kontekst med både kriminel løbebane og broderligt kaos. Filmen forfalder aldrig til sensation, derimod er den interesseret i nærheden og afstanden, som den bølger i både forholdet mellem Mason og Cameron - og i den usikre, nervepirrende levevej.

   

  Råt & knugende

  Det bliver råt og knugende, for Mason skal finde både sig selv og verden efter det alvorlige svigt fra faderen. I en fænomenal scene, hvor brødrene besøger deres far i fængslet, bliver det tydeligt, hvad Mason er oppe imod.) I det hele taget er Mason i kamp mod både sin bror, sin far, skolen og klassekammeraterne. 

   

  Flot balanceret

  Hen imod slutningen krydres dramaet af en intens scene, der nok stikker lidt af fra den oprindelige tone - men som alligevel er flot balanceret i det samlede billede.  Anmeldt i 2018 af Tobias Lynge Herler
  © Philm.dk 1992-2024

  Fakta om filmen

  2016, USA, Drama, Krimi, Teenagere, Coming of Age, 81 min.

  Dansk titel: Green is Gold
  Instr: Ryon Baxter Prod: Anthony Burns Manus: Ryon Baxter Foto: Justin Potter; Mike Revolvalcke Klip: Ryon Baxter Mus: Luca Young
  Medvirkende
  • Et angiver en særlig god præstation
  • Et angiver en særlig dårlig præstation