The Edge of Seventeen (2016)

  Teenagepigen Nadine er helt igennem frustreret over sit liv og føler sig udenfor både blandt pigerne, drengene, sin bror og mor.


  HØJ TEEN-PULS

  Særdeles sorgmunter og varmblodig film, der markerer Kelly Fremon Craigs writer/director-debut. "The Edge of Seventeen" er veloplagt og indsigtsfuld teenager-dramatik med komisk tæft.

   

  En svær alder

  Som titlen antyder, er Nadine omtrent 17 år gammel. Det kan være en hård alder, hvor alting skal måles og vejes, og Nadine er da også mere end almindelig frustreret over sit liv. Det kører bare ikke for hende, og det er hårdt at acceptere, når det – tilsyneladende – kører for stort set alle andre omkring hende.

   

  Det hele kan vendes på hovedet

  Da hendes storebror Darian danner par med Nadines eneste veninde, er teenagepigen ved at koge fuldstændig over. Hendes mor forstår hende ikke, faren er død, og at byde sig til for gymnasiets hotteste lækkerbisken synes helt udenfor mulighedernes grænser. Men måske skal der alligevel ikke så frygtelig meget til at vende det hele på hovedet.

   

  Slet og ret fremragende

  Hailee Steinfeld er slet og ret fremragende i den dominerende hovedrolle, hvor blod, sved og tårer springer ud af mødet med tilværelsens ulidelige kompleksiteter og urimeligheder. Modspil finder Steinfeld i særdeleshed i Woody Harrelsons lille, men betydningsfulde birolle som gymnasielæreren Mr. Bruner: De to har noget kørende på en svært ironiseret og distanceret måde – men bag facaden fuld af gensidig forståelse.

   

  Bølger op og ned

  Nadines liv bølger op og ned, og udfordringerne er talrige. Det er lykkedes Kelly Fremon Craig at skabe en bittersød romantisk/komisk, men grundlæggende dramatisk funderet perle, der funkler hele vejen i mål. Det skæve smil breder sig i mundvigen, og det er lettere at se gennem fingre med den noget kække optempo-feel good-underlægningsmusik, der åbenbart er genre-obligatorisk.  Anmeldt i 2017 af Tobias Lynge Herler
  © Philm.dk 1992-2024

  Fakta om filmen

  2016, USA, Drama, Romantik, Teenagere, 101 min.

  Dansk titel: The Edge of Seventeen
  Instr: Kelly Fremon Craig Prod: Julie Ansell, James L. Brooks, Richard Sakai Manus: Kelly Fremon Craig Foto: Doug Emmett Klip: Tracey Wadmore-Smith Mus: Atli Övarsson
  Priser
  • GG-N - Bedste skuespillerinde (Steinfeld)