The Stepfather (2009)

  En amerikansk kernefamilie med fraskilt far får ny daddy, da mor falder pladask for en fyr i supermarkedet. Men han er vist ikke helt stueren.


  KLICHÉFORMLEN VIRKER

  Helt og aldeles efter bogen - og i dette tilfælde er det lige, hvad der skal til for at overbevise. "The Stepfather" rummer stort set alle forventelige genreklichéer, men filmen er så professionelt stykket sammen, at man køber ovedrevspræmissen, også selvom begivenhederne af og til kører helt af sporet.

   

  Svigermors drøm

  Dylan Walsh spiller med pondus den firskårne svigermors drøm af en amerikansk singlemand, David Harris, der forfører Sela Wards familiemor i et supermarked. Snart er de to alle tiders par, og der skal gå lang tid, før de første tegn på mystik omkring Davids person begynder at melde sig.

   

  En muggen mand

  Faktisk er det først, da sønnike Michael vender hjem efter en tid i militæret, at stedfar David får sværere ved at holde på sine hemmeligheder. Der er noget muggent ved dén mand, og tilskuerne ved tidligt i forløbet, hvad det egentlig er, som David praktiserer.

   

  Ingen overraskelser

  Som sagt er der ikke mange aspekter ved "The Stepfather", der kommer som en overraskelse. Man ved lige præcis, hvordan filmen ud- og indvikler sig over sit gennembelyste Hollywood-genretema - inklusive det obligatorisk ekstremistiske klimaks.

   

  I stramme tøjler

  Men det gør sådan set ikke det fjerneste, når instruktør Nelson McCormick evner at holde form og figur i stramme tøjler, og dermed tilskueren i et jerngreb. Så køber man meget lettere de mange indspark af vamle violer, amerikaner-arketyper og overdrevs-hysteri (faktisk er der kun et enkelt I Love You i filmen, og det er endda med et raffineret twist.)

   

  Film noir

  Hele affæren er pakket flot visuelt ind i en elegant fotografering og lyssætning, der leder tankerne i retning af film noir. Desværre er der spartlet ud i snart sagt alle scener med underlægninsmusik, hvor lyddesignet alene er bedre balanceret, særligt når dramaet spidser til, og det er tid til at gemme sig.  Anmeldt i 2017 af Tobias Lynge Herler
  © Philm.dk 1992-2020

  Fakta om filmen

  2009, USA, Thriller, Drama, Krimi, Teenagere, 101 min.

  Dansk titel: The Stepfather
  Instr: Nelson McCormick Prod: Greg Mooradian, Mark Morgan Manus: J.S. Cardone Foto: Patrick Cady Klip: Eric L. Beason Mus: Charlie Clouser
  Medvirkende
  • Et angiver en særlig god præstation
  • Et angiver en særlig dårlig præstation