Fantastic Mr. Fox (2009)

  Hr. og fru Ræv med familie får benene på nakken, da lokale erhvervsdrivende ønsker dem døde efter talrige ræveindbrud.


  DET SØDE RÆVELIV

  Beslægtede film:
  Flåklypa Grand Priz (1975)
  Meet the Feebles (1989)
  Fantastic Mr. Fox (2009)

  Farvestrålende og herligt skæv filmatisering af Roald Dahls roman om personificerede ræve med dyrevenner: Wes Anderson er den helt rette til at sætte de rødhalede i bevægelse.

  Jaget vildt
  Det er historien om familien Fox, der efterhånden er jaget vildt, efter at hr. Fox med assistance har gravet sig ind hos de lokale erhvervsdrivende og bønder og stjålet varer.

  Det borgerlige ræveliv
  Når man nu er et vildt dyr, er det svært at modstå fristelsen for at bryde ud af det borgerlige ræveliv med 8-4-job. Og det er da også netop det, der sker for mr. Fox og hans venner.

  Særlig eventyrstemning
  Filmen har en ganske særlig eventyrstemning fra ende til anden. Det er familievenligt og grænsesøgende på én gang, og det former en filmoplevelse, der er helt sin egen.

  Brede smil på læberne
  "Fantastic Mr. Fox" har grundlæggende sin force i Wes Andersons uortodokse iscenesættelse. Her levnes plads til alle mulige skæve indfald og detaljer, der vækker brede smil på læberne.

  Kendis-stemmebånd
  Der er gang i kendis-stemmebåndene, og George Clooney er klangfuldendt i hovedrollen som hr. ræv, ligesom Meryl Streep er i fin form som hustruen, der først sent erfarer, at hendes mand er ude i noget rævesnavs.

  Bevidst kantet animation
  Men det er i den bevidst kantede dukkefilms-animation, at filmen har sin helt store charme og gennemslagskraft. Dyr og mennesker er herligt karikeret. Her er ikke noget, der er særlig pænt. Det er ualmindelig farvestrålende og humoristisk - og appellerer bredt.

  Fint match til skævheden
  Alexandre Desplats musik rummer både typisk dyreanimationstoner men også mere pudsige indfald, der fint matcher filmens skævhed.  Anmeldt i 2016 af Tobias Lynge Herler
  © Philm.dk 1992-2024

  Fakta om filmen

  2009, USA, Komedie, Eventyr, Animation, Dyr på film, 87 min.

  Dansk titel: Fantastic Mr. Fox
  Instr: Wes Anderson Prod: Allison Abbate, Wes Anderson, Jeremy Dawson, Scott Rudin Manus: Wes Anderson, Noah Baumbach Baseret på: roman af Roald Dahl Foto: Tristan Oliver Klip: Ralph Foster, Stephen Perkins, Andrew Weisblum Mus: Alexandre Desplat
  Priser
  • AAN - Bedste musik
  • AAN - Bedste animationfilm
  • GG-N - Bedste animationfilm