My First Highway (2016)

  Teenageren Benjamin er på campingferie i Spanien, da han møder den jævnaldrende Annabel. Hun er rebelsk og udfordrende, og det kan vise sig farligt.


  DIREKTE NERVEBANE

  Instruktør Kevin Meuls spillefilmsdebut lyder den internationale titel ”My First Highway” men er et belgisk drama på spansk jord med flamsk tale.

   

  Tid- og stedløst

  Snittet er dog tid- og stedløst, dramaet er universelt og med en snert af det vulgært overdramatiske. Meul slipper dog pænt af sted med sin på én gang atypiske og arketypiske coming of age-debut, for fokus er hele vejen igennem på enkelhed og nærhed.

   

  På campingferie i Spanien

  Teenageren Benjamin er med sin lillebror og forældre på campingferie i Spanien. Her keder gøgeungen sig bravt, hvis han da ikke lige får øje på et sprødt pigebarn. Og dét gør han i dén grad, da han møder den flamsktalende Annabel, der arbejder i en lokal købmand.

   

  Begæret vækkes

  Begæret vækkes, men Benjamin har samtidig svært ved at sætte grænser, og Annabel er netop grænseoverskridende og som sådan krævende. Da hun udfordrer Benjamin til at stjæle forældrenes bil og køre ud i nattemørket, ender de to teenagere snart, hvor de slet ikke kan bunde.

   

  Glad for nærbilleder

  Kevin Meul er glad for nærbilleder, særligt af drengen, og hér har han en meget dygtig model. Aaron Roöggeman er et naturtalent i hovedrollen som Benjamin – et krævende portræt udi hele følelsesregistret fra teenagesløvsind over liderlighed til afmagt og bundløs angst.

   

  Direkte nervebane

  Her har vi filmens direkte nervebane – kameraets indirekte øjenkontakt med Benjamin og hans små og store feriekvaler – og dette autentiske psykologiske drama går under huden og vækker både beskytterinstinkt og sympati-frustration.

   

  Lidt for hyperventilerende

  At dramatikken bliver lidt for hyperventilerende er ærgerligt i helheden men ikke mere forstyrrende, end at man sagtens kan se autenticiteten bag masken. Ofte står scenerne skarpt og alene uden opskruet lyddesign, til andre tider tager en mystificerende musik lidt for meget styringen.

   

  Teenage-rodløshed

  Romy Lauwers er en fabelagtig modspiller til Roöggeman. I rollen som den rebelske og ustyrlige Annabel indrammer hun kvintessensen af teenage-rodløshed. Som flirtende par er de to unge teenagere mere end almindeligt troværdige.

     Anmeldt i 2017 af Tobias Lynge Herler
  © Philm.dk 1992-2020

  Fakta om filmen

  2016, Belgien, Drama, Romantik, Teenagere, Coming of Age, 90 min.

  Dansk titel: My First Highway
  Instr: Kevin Meul Prod: Geoffrey Enthoven, Mariano Vanhoof Manus: Kevin Meul Foto: Menno Mans Klip: Thomas Pooters