Batman (1989)

  En mand i flagermusekostume skal forsøge at frelse verden, og det bliver ikke nogen nem opgave.


  MYSTIFICERENDE BILLEDMAGERI

  Film om Batman:
  Batman (1989)
  Batman Returns (1992)
  Batman Forever (1995)
  Batman & Robin (1997)
  Batman Begins (2005)
  The Dark Knight (2008)
  The Dark Knight Rises (2012)

  En mystificerende komisk - og komisk mystificerende fortolkning af de gamle Batman-tegneserier stod den visuelle filmbegavelse Tim Burton for omkring de glade 1990'eres begyndelse.

  Kitsch og kejtet charme
  Det var tiår før en ny filmserie tog publikum og anmeldere med storm, og set i senfirsernes perspektiv står den oprindelige Batman-filmatisering med kitsch og kejtet charme.

  Oceaner af effekter
  Med oceaner af imponerende visuelle effekter i kølvandet drøner den unge Batman (Michael Keaton) frygtløst gennem alle farer - og trodser alle regler og sund fornuft.

  Skurken stjæler billedet
  Det mest overraskende ligger i, at skurken Jokeren (spillet af Jack Nicholson) er meget mere potent og interessant end helten. Det var måske ikke helt tilsigtet, men det er sikkert og vist, at Nicholson stjæler billedet fuldstændigt, hvert øjeblik han er i billedet.

  Effekt-festfyrværkeri
  Det er svært ikke at blive revet med af Tim Burtons effekt-festfyrværkeri, men historien rummer langt fra dybde og originalitet nok til, at man føler sig helt dus med Batmans hverdag. Det hele bliver kort og godt lidt udvandet og også i temmelig høj grad lavkomisk.

  Ingen rendyrket genrefilm
  Nogen rendyrket eventyraction-genrefilm er Burtons "Batman" i hvert fald ikke, og også meget langt fra det mørke, der kendetegner den senere Batman-bølge.

  Festligt sprudlende musik
  Med den festligt sprudlende, men også lovligt kvælende musik af Danny Elfman, sørger Burton og co. for at dulme eventuelle svagheder, så de bliver skyllet lidt lettere ned.

  Scenografisk Oscar®
  Oscar®-komitéen imponeredes af filmens scenografi og kvitterede med en statutette. Jack Nicholsons meget farvestrålende skurkespil blev Golden Globe-nomineret.  Anmeldt i 1994 af Tobias Lynge Herler
  © Philm.dk 1992-2022

  Fakta om filmen

  1989, USA, Fantasi, Action, Eventyr, 126 min.

  Dansk titel: Batman
  Instr: Tim Burton Prod: Jon Peters, Peter Guber Manus: Sam Hamm, Warren Skaaren Baseret på: tegneserier af Bob Kane og Sam Hamm Foto: Roger Pratt Klip: Ray Lovejoy Mus: Danny Elfman
  Priser
  • AA - Bedste scenografi
  • GG-N - Bedste skuespiller (Nicholson)