Dante's Peak (1997)

  En ekspert bliver buhet ud, da han forsøger at overbevise om faren for vulkanudbrud, og så meget desto mere panik, da det viser sig, at han får ret.


  SÅ NERVERNE GLØDER

  Katastrofefilmen "Dante's Peak" beviser, at Hollywood også i 1990'erne kunne producere andet end bare rene katastrofer som Twister (1996).

  Troværdige effekter
  Filmen har for det første dén historie, der fuldstændig mangler i skypumpefilmen, og så er de visuelle effekter så gode og troværdige, at vulkanudbrudene påvirker tilskuerens nervesystem, så det gløder.

  Gevaldig gåsehud
  Man sidder virkelig med en gevaldig gåsehud, når spændingen tager til, så realistisk forekommer naturkatastrofen, også hjemme foran fladskærmen.I filmens voldsomme anslag ser vi, hvordan geologen og vulkanforskeren Harry Dalton på flugt fra et vulkanudbrud mister sin kæreste.

  Ved foden af udslukt vulkan
  Herefter klippes der fire år frem i tiden til den lille by Dante's Peak, der ligger for foden af en udslukt vulkan. Dante's Peak er netop blevet udvalgt som USA's næstbedste mindre by at bo i, og det tegner godt for byens økonomi.
   

  Ved at vågne...

  Byens borgmester Rachel Wando er lykkelig over sejren, men Harry Dalton har observeret nogle symptomer, der måske kan pege på, at vulkanen ved Dante's Peak er ved at vågne efter flere hundrede års hvile, og han ankommer til byen midt i fejringerne af den flotte udnævnelse.
   

  En privat rundvisning

  Borgmesteren viser Harry lidt rundt i området, og Harry kan ikke undgå også at få et indblik i hendes privatliv, da hendes to børn er med i bilen og kræver at blive kørt op til deres bedstemor - Rachels ekssvigermor.

  Udbrud på vej
  Det lykkes dog også Harry at tage nogle få prøver i området, og alt peger på, at et udbrud er undervejs. Stille og roligt anbefaler Harry borgmesteren en evakuering af byen for at være på den sikre side, men her dukker Harrys boss op og sætter sig imod.

  Alvorlig fejlbedømmelse
  Man skal ikke drage konklusioner på intuitioner, mener han. Det gør Harry rasende, og han kæmper hårdt for at få overbevist sin chef om den lurende fare. Men først da det er alt for sent, bliver chefen klar over, at han har fejlbedømt, og vulkanen udsletter hele byen og de fleste af de paniske indbyggere.

  Hæsblæsende flugt
  Midt i Dante's Peak drøner Harry og Rachel imidlertid stadig rundt i Harrys firehjulstrukne offroader. Med en sigtbarhed lig nul på grund af den voldsomme askeregn, drøner de op i bjergene for at hente Rachels børn, der i panik er kørt op til deres bedstemor, der stædigt nægter at forlade sit hus.

  Usandsynligheder
  Det lykkes de fem at mødes og sejle af sted i en lille robåd, men nu er vandet syreholdigt, og båden ætser. Hvordan klanen undgår at blive svitset, ætset og branket vil jeg ikke afsløre her, men det er ganske underholdende og nervepirrende. At det også er usandsynligt er til at bære over med, for sådan skal det jo være…

  God casting
  Filmen er et godt eksempel på god casting. Pierce Brosnan er den helt rette i rollen som den charmerende og erfarne helt, der samtidig kan fungere som fadererstatning og bejler, ligesom Linda Hamilton på en tilpas uvammel og ikke alt for hjælpeløs måde spiller den fraskilte karrierekvinde, der ikke helt har styr på sit privatliv.

  Rivende spænding
  At de to hovedpersoner skal finde sammen står klart fra filmens begyndelse, men det er dejligt og overraskende, at deres gradvise forelskelse skildres vedkommende, og at der gøres plads midt i den rivende spænding til et par usikre forsøg Harry og Rachel imellem på at indlede et forhold.

  Altomsluttende lyd
  De visuelle effekter er overbevisende gennemarbejdet, man fornemmer kun ganske sjældent, når der er brugt miniature-modeller. Og så er lyden altomsluttende intens! Bør ses.  Anmeldt i 1998 af Tobias Lynge Herler
  © Philm.dk 1992-2020

  Fakta om filmen

  1997, USA, Katastrofefilm, Action, Thriller, Børn på film, 104 min.

  Dansk titel: Dante's Peak
  Instr: Roger Donaldson Prod: Gale Anne Hurd, Joseph M. Singer Manus: Leslie Bohem Foto: Andrzej Batkowiak Klip: Howard Smith, Conrad Buff, Tina Hirsch Mus: John Frizzell, James Newton Howard