Edward Scissorhands (1990)

  En mystisk mandelignenede fyr med sakse i stedet for fingre sender en amerikansk bys hjemmegående kvinder i ekstase.


  BETUTTET TRAGEDIE

  "Edward Scissorhands" er titlen på Tim Burtons meget fantasifulde og temmelig personlige eventyrdrama om en gammel opfinders ufuldendte værk, den unge Edward, der er udstyret med sakse i stedet for fingre.


  Komisk, ironisk aura
  Den særligt komiske, dybt ironiske aura, der omslutter dele af historien, gør den særpræget og fængende på en måde, der til dels kan overskygge de mildt sagt overdrevene saksehåndseffekter, som desværre aldrig i sig selv forekommer troværdige.

  Udefinerbar tragedie
  En underlig udefinerbar blanding af tragedie og betuttethed omslutter det mærkelige væsen, hvilket i særlig grad – og i særlig irriterende grad – kommer til udtryk i Johnny Depps ensidige skuespil.

  Fest, farver og humor
  Til gengæld er der fest, farver og masser af humor at finde i skildringen af livet i villakvarteret. Alle damerne i nabolaget vil vide alt om alle, alle er ved at gå til af nysgerrighed. Alle har det mest akavede tøj på og bor i de mest mystisk indrettede huse.

  Gennemtrængende styrke
  I Dianne Wiests glimrende præstation som make-up-salgskvinden Peg Boggs findes filmens mest underholdende, spraglede og gennemtrængende styrke. Peg Boggs har haft en dårlig salgsdag, og beslutter sig for at køre op til et mystisk, eventyrligt slot på toppen af et bjerg. Her møder hun skabningen Edward, der med sine saksehænder og en krop omsluttet af et udpræget læder-look falder hende i øjnene.

  En del af familien
  I sin totale villavejs-naivitet og indskrænkede make-up-tankegang tager Peg skabningen med sig hjem. Hun lader ham bo i sit parcelhus, og inden længe bliver han en del af familien. Men alle de hjemmegående kvinder på vejen vil møde Edward, og snart kender de ham alle – han er på alle måder de flestes mest ophidsende oplevelse nogensinde.

  Saksekunst
  Med sine sakse kan Edward udrette næsten alt, i særlig grad klippe hække i fine former og hunde i ditto, men til alt andre dagligdags gøremål gør saksene ikke megen gavn og skaber kun problemer.

  En umulig forelskelse
  Da Peggs yndige datter Kim kommer hjem efter en telttur, forelsker Edward sig øjeblikkeligt i hende, men Kims bøvede karl-smart-fyr Jim kan slet ikke se det fascinerende i dét og forhindrer på alle måder, at Edwards nye tilværelse kan udvikle sig. Danny Elfmans musik er svulstig og ind imellem for dominerende.  Anmeldt i 1994 af Tobias Lynge Herler
  © Philm.dk 1992-2024

  Fakta om filmen

  1990, USA, Fantasi, Drama, Romantik, 100 min.

  Dansk titel: Edward Saksehånd
  Instr: Tim Burton Prod: Tim Burton, Denise DiNovi Manus: Caroline Thompson, Tim Burton Foto: Stefan Czapsky Klip: Richard Halsey Mus: Danny Elfman
  Priser
  • AAN - Bedste makeup
  • GG-N - Bedste skuespiller (Depp)