Firefox (1982)

  Russerne har bygget et mystisk fly, og en specialtrænet amerikansk agent sendes til Rusland for at tilintetgøre det.


  FLAD ACTIONFLYVNING

  Clint Eastwood bliver som tidligere Airforce-pilot sat på en farlig opgave: I Rusland har man udviklet et fly, der kan flyve med seks gange lydens hastighed og som desuden er radar-usynligt. Eastwood skal stjæle flyet (kaldet "Firefox") og flyve det til USA - uden at blive dræbt..

  Konfus blanding
  "Firefox" er en blanding af spionage og science fiction, den kombinerer stilstand og action på en noget konfus måde.

  Psykologisk anspændt
  Eastwoods anslag er appetitvækkende: Ved hjælp af et psykologisk anspændt forfølgelsesopgør præsenteres vi for hovedpersonen. Han kan stadig ikke glemme sine mareridt fra Vietnam. Denne lidelse tages op gentagne gange i løbet af filmen - på intelligent vis. Anslaget efterfølges af en lang sekvens med krydsklip, hvor vi på skift hører folkene på laboratoriet omtale flyets egenskaber, og en pilot sætte Eastwood ind i omstændighederne.

  Langsom start
  Det varer ikke længe, før han har sagt ja, og en lang række spændende sekvenser kan begynde. Det er først nu, der kommer spark i begivenhederne med stigende intensitet. I den første halve time har filmen virket meget langsommelig og temmelig kedelig.

  Smukke billeder
  "Firefox" er båret af en smuk fotografering : Særlige underligt vinklede lyssætninger, hele tiden lækre indstillinger. Clint Eastwood har i høj grad skabt en lys/skygge/mørke-thriller, hvor lige store dele af filmen foregår i lys som i grumset skygge eller mørke - som regel nært forbundet med stedet (i Sovjets trættende politiske tåge, etc.). Luftsceneriet er ved hjælp af special effects meget realistisk og nervepirrende! (Denne films special effects er faktisk i særklasse!)  Anmeldt i 1992 af Tobias Lynge Herler
  © Philm.dk 1992-2020

  Fakta om filmen

  1982, USA, Krimi, Action, Thriller, Fly på film, 124 min.

  Dansk titel: Firefox
  Instr: Clint Eastwood Prod: Clint Eastwood Manus: Alex Lasker, Wendell Wellman Foto: Bruce Surtees Klip: Ferris Webster, Ron Spang Mus: Maurice Jarre