Den forsvundne fuldmægtig (1971)

  Træt af det hele vælger en mand at leve videre i fred og ro under falsk identitet.


  HJERTEVARM SATIRE

  For indsatsen i hovedrollen i denne meget vellykkede filmatisering af Scherfigs geniale roman af samme navn modtog Ove Sprogøe fortjent en Bodil.

  Smukt og malerisk
  Gert Fredholms film har en smuk og markant skulpturel fortællestruktur, hvor både personer og dramaer tegnes knivskarpt i en bittersød satirisk ramme.

  Perfekt gengivelse
  Humoren og satiren fra bogen gengives ufiltreret og helt i Scherfigs ånd, hvilket i sig selv er beundringsvlærdigt. Skuespillere er pragtfulde og fulde af indlevelse i forfatterens univers. Morsomhederne formidles med vægt i både tale og kropssprog, og at Hans Scherfig selv er filmens fortæller understreger blot, at film og bog harmonerer bedre end godt.

  Gennemtænkt historie
  Scherfigs geniale og gennemtænkte historie er universel på en dejligt fri og løssluppet måde, og i Sprogøes hovedrollespil kan man helt sikkert finde den sande Theodor Amsted.

  Let og naturligt
  Gert Fredholm benytter et let og naturligt billedsprog, hvor fine panoreringer og kantede perspektiver supplerer den rolige fotografering med mange smukke og velkomponerede totalbilleder.

  Pris i Berlin
  Gert Fredholm, der ud over en Bodil for bedste instruktør, også modtog en pris for filmen på filmfestivalen i Berlin, instruerer stilsikkert i denne sin spillefilmsdebut i instruktørstolen.

  Glansroller
  Ud over Ove Sprogøe er er også Karl Stegger og Bodil Kjer svært uforlignelige, ligesom Poul Thomsen har en af sine absolutte glansroller.

  Pressen skrev:
  "En uomtvistelig dansk succes", "Den bedste danske film i lang tid", "Succes for fuldmægtig Sprogøe", "Nyt dansk film-mirakel", "Sejr for Scherfig-filmen" og "Fornem filmkunst." En enkelt anmelder var dog meget lidt begejstret: Så har man atter, i forsøget på at lave en fin, kunstnerisk dansk film, taget sin tilflugt til hylden med klassikere. Og resultatet er nøjagtig så blegt og uvedkommende som det plejer.  Anmeldt i 1994 af Tobias Lynge Herler
  © Philm.dk 1992-2024

  Fakta om filmen

  1971, Danmark, Drama, Komedie, 93 min.

  Dansk titel: Den forsvundne fuldmægtig
  Instr: Gert Fredholm Prod: Svend Hansen Manus: Erik Thygesen Baseret på: roman af Hans Scherfig Foto: Henning Kristiansen Klip: Lars Brydesen Mus: Henning Christiansen
  Medvirkende
  • Et angiver en særlig god præstation
  • Et angiver en særlig dårlig præstation
  Priser
  • BD - Bedste film
  • BD - Bedste skuespiller (Sprogøe)
  • BERLIN - OCIC Award
  • BERLIN-N - Golden Berlin Bear-nominering