The Ice Storm (1998)

  Børn i puberteten og ægteskab i kriser forenes uforligneligt i denne film.


  IDENTITETS-KRISER

  Det er i bund og grund en ganske banal historie, som "The Ice Storm" bygger på: Vi følger to familiers sorger og glæder i 70'ernes midtvejs-ægteskabskriser, komplet med børn i puberteten. Tja, det er faktisk filmens grundsten.
   

  Funklende særpærg

  MEN tro for guds skyld ikke, at filmen derfor er banal og uoriginal. Et velskrevet og lynende originalt manuskript sørger for, at al mulig banalitet afløses af funklende særpræg.
   

  Et sidespring

  Det er først og fremmest historien om familien Hood, hvori faderen Ben Hood er den centrale figur. Netop som hans ældste søn er hjemme fra skolen på besøg, har Ben et seksuelt forhold kørende med naboen Janey Carver.
   

  Mand på afveje

  Bens kone Elena fornemmer hurtigt, at hendes mand er på afveje, og hun trækker sig ind i sig selv. Datteren Wendy er med sine fjorten år vild og uhæmmet og vil prøve det seksuelle af. Hun er også involveret i nabofamilien, i og med at hun småkysser lidt med deres ældste søn. Og såmænd også med deres yngste..
   

  Ind- og udviklinger

  Alle forhold og indviklinger vikles ud og ind, da forældrene inviteres til bal. Mens Elena og Ben raser inden døre og forgæves forsøger at finde hinanden igen, raser en voldsom isstorm udenfor.
   

  En tragisk hændelse

  Børnene er ladt alene, nogle er ude for at opleve isstormen, andre er sammen for at kissemisse i de forældreforladte huse. Og senere på aftenen, mens tilfældige bilnøgler kombinerer par fra nøgleballet, sker noget tragisk, der måske kan genforene men også splitte de to familier yderligere.
   

  Vedkommende dramatisk

  Instruktør Ang Lee har hér skabt en meget vedkommende dramatisk film. Der er en herlig sans for humor i historien, der gør filmen knap så tung at danse med. Faktisk er der meget at grine ad, ofte tragikomiske episoder. Skuespillet er i en klasse for sig. Kevin Kline folder sig ud i tilpas afdæmpet stil, ligesom Sigourney Weaver nydeligt spiller en forholdsvis selvsikker type.
   

  Vidunderlige unge spillere

  De unge skuespillere er også vidunderlige. Christina Ricci mestrer til fulde at spille en pubertetspige fanget mellem himmel og helvede, og Tobey Maguire charmer sig igennem som usikker storebror. Filmens slutning er velovervejet og meget smuk - stof til eftertanke.  Anmeldt i 1998 af Tobias Lynge Herler
  © Philm.dk 1992-2024

  Fakta om filmen

  1998, USA, Frankrig, Drama, Coming of Age, Børn på film, 112 min.

  Dansk titel: The Ice Storm
  Instr: Ang Lee Prod: Ted Hope, James Schamus, Ang Lee Manus: James Schamus Foto: Fredrick Elmes Klip: Tim Squyres Mus: Mychael Danna
  Priser
  • BD - Bedste amerikanske film
  • CAN - Bedste manuskript
  • CAN-N - Palme d'Or-nominering
  • GG-N - Bedste birolleskuespillerinde (Weaver)
  • GULDB - Bedste udenlandske film