Love & Mercy (2014)

  Forsangeren i popbandet Beach Boys har stor succes med sine musikalske ørehængere, men kæmper samtidig mod indre dæmoner.


  MUSIKALSK NEDTONET

  Lovligt langstrakt biografisk drama om popgruppen Beach Boys, der havde enorm succes i starten og midten af 1960’erne. Filmen har nærved hele sit fokus på forsangeren Brian Wilsons privatliv. Han var hårdt prøvet af indre dæmoner og blev holdt i et jerngreb gennem årtier af en terapeut, der både fejldiagnosticerede- og medicinerede ham.

  Omtale & opmærksomhed
  Det er den succesfulde producer Bill Pohlads første større projekt som instruktør, og med emnet centreret om en af alle tiders mest succesrige popbands er han sikret en pæn omtale og opmærksomhed.

  Musikmagien forsvinder
  Filmen udvikler sig ret tidligt i retning af rendyrket Brian Wilson-biografi. Personerne og musikken udenom bliver statister, og det er et problem, både fordi filmen tager sin egen formel uhyggeligt alvorligt, og fordi meget af 60’er- og musikmagien forsvinder i udviskede tåger om sygdoms- og misbrugsteorier.

  Fastlåst fængslet
  Først i 80’erne, da Wilson møder bilsælgeren Melinda, begynder der at blive lirket lidt til den fastlåst fængslede og medicinerede tilværelse. Melinda indser nemlig, at terapeuten/psykiateren Eugene er helt urimelig i sine krav, og at Wilson meget vel kan få et langt bedre liv ude af hans klør.

  Omhyggelige tidsbilleder
  I to omhyggelige og tilsvarende troværdige tidsbilleder (60’erne og 80’erne) følger vi således Wilsons op- og nedture med overvægt på følelsesmæssig rutsching. Alternativt er det i øvrigt, at man har valgt to forskellige skuespillere til at portrættere Wilson i karrierens epicenter (Paul Dano) og lang tid efter den musikalske ebbe (John Cusack).

  Bedre flow ønskes
  Det fungerer egentlig uden de helt store gnidninger - i hvert fald slipper man for utroværdig alderssminke. Og de to skuespillere byder ind med hver deres meget forskellige personificering af Wilson. I det store og hele falder skiftene i tid og ansigt uden frustration for tilskueren, men der er tendenser i retninger, hvor man kunne have ønsket sig et bedre flow.

  Musikalsk nedtonet
  Ud over de selvskrevne Beach Boys-hits er filmen for det meste beundringsværdigt musikalsk nedtonet. Stærkest i samspillet står John Cusack og Elizabeth Banks i den modne forelskelse og forståelse: Cusacks Wilson nærmest konstant hviskende, måske fordi han er bange for at blive taget på fersk gerning i et eller andet af sin åbenlyst magtvanvittige terapeut.  Anmeldt i 2016 af Tobias Lynge Herler
  © Philm.dk 1992-2024

  Fakta om filmen

  2014, USA, Biografi, Drama, Musik, 121 min.

  Dansk titel: Love & Mercy
  Instr: Bill Pohlad Prod: Bill Pohlad, Claire Rudnick Polstein, John Wells Manus: Oren Moverman, Michael A. Lerner Baseret på: bog af Brian Wilson Foto: Robert D. Yeoman Klip: Dino Jonsäter Mus: Atticus Ross
  Priser
  • GG-N - Bedste birolleskuespiller (Dano)
  • GG-N - Bedste originale sang ("One Kind of Love")