Lost Angels (1989)

  En besværlig teenagedreng sendes på et særligt hjem, men stikker ofte af.


  SVÆR NØD AT KNÆKKE

  Med sin meget deprimerende historie er "Lost Angels" en svær nød at knække. Samtidig er filmen ualmindeligt rodet og springende. Man bliver irriteret på den.
   

  Ung, besværet dreng

  Adam Horovitz filmdebuterer som en ung, besværet dreng, der har svært ved at omgås andre mennesker. Hans mor finder situationen så alvorlig, at hun sender ham på et særligt hjem, hvor han bliver spændt fast til sengen.

  Spændes fast og spærres inde
  Hér møder han sin kommende kæreste, spillet af Amy Locane. Ingen af dem synes at være besværlige, i hvert fald ikke i en sådan grad, at de skal spændes fast og spærres inde. Adams psykiater, spillet af Donald Sutherland, skal forsøge at få ham på ret kurs igen.

  Svær at holde på
  Men Adam er svær at holde på. Han stikker af et par gange og deltager i voldeligheder, som halvbroderen har arrangeret i verdenen udenfor. Men efterhånden kommer psykiateren ind på livet af drengen, især da Adam selv opsøger ham privat, fordi kæresten er på stoffer og render rundt i byen.
   

  En kæreste på stoffer

  Psykiateren må opgive konen til fordel for patienten. Konen vil ikke finde sig i, at manden tager arbejdet med hjem. Psykiateren begynder derfor at drikke, men er dog stadig til hjælp for drengen. Han arrangerer, at Adam skal tilbage til sin mor og stedfar og starte på en frisk.

  Tangerer surrealisme
  "Lost Angels" er smukt teknisk sammenstykket. Bemærk de mange akavede lyssætninger og billedudsnit, der næsten tangerer surrealisme. Ultra fugle/frø-perspektiver og smukke panoreringer i en opfindsom og rutineret fotografering af Juan Ruiz-Anchia. Philippe Sardes musik er særpræget, en blanding af computer- og klassisk musik.

  Tåbelig fremstilling
  Man kommer ikke uden om, at ungdomshjemmet er tåbeligt fremstillet. Det er slet ikke muligt at acceptere en så gennemført ussel institution med ondt personale og masser af lysstofrør. Det har vi set så mange gange før. Instruktør Hugh Hudson vil gerne give filmen et særpræg, og det har han formået på den tekniske side, men forsøget på at gøre historien ekspressionistisk er mislykkedes.  Anmeldt i 1992 af Tobias Lynge Herler
  © Philm.dk 1992-2024

  Fakta om filmen

  1989, USA, Drama, Teenagere, 105 min.

  Dansk titel: Rådvilde engle
  Instr: Hugh Hudson Prod: Howard Rosenman, Thomas Baer Manus: Michael Weller Foto: Juan Ruiz-Anchia Klip: David Gladwell Mus: Philippe Sarde
  Priser
  • CAN-N - Palme d'Or-nominering