Night Moves (1975)

  En privatdetektiv ledes ind i et livsfarligt spil, da han drager ud til kysten for at finde en ung pige.


  BEGRUNDET MISTANKE

  "Night Moves" er en fremragende dyster film med Gene Hackman i hovedrollen som privatdetektiven Harry Moseby. En pensioneret skuespillerinde lejer ham til at skaffe datteren Delly (Melanie Griffith i sin debutrolle) hjem. Delly er flyttet ud til sin stedfar ved kysten.

  Begrundet mistanke
  Harry får ret hurtigt fat i Delly, der efter at have opdaget et halvt opløst lig på havbunden hellere end gerne vil hjem til storbyen igen. Harry får selvsagt mistanke om, at det kan være mord. Sporene leder ham tilbage til stedfaren ved vandet, og inden længe peger alt på, at stedfaren må være indblandet.
   

  Ingen frelsende helt

  Dén måde, Harry bliver sat skakmat på er originalt og skildret. Instruktør Arthur Penn har villet gøre op med den vante fremstilling af privatdetektiven. Harry Moseby er ikke den frelsende helt. Da han først har opklaret sagens sammenhæng, er det for sent, og han må oven i købet se sig selv slået.

  Elegant fortalt
  Historien er særpræget og elegant fortalt, men ind imellem bliver forviklingerne for mystiske, og nogle scener kan blive lidt for lange og trættende. Gene Hackman spiller vidunderligt, på én gang afdæmpet, rasende, nervøst, selvsikkert og personligt.  Anmeldt i 1993 af Tobias Lynge Herler
  © Philm.dk 1992-2024

  Fakta om filmen

  1975, USA, Krimi, Mystik, Thriller, 93 min.

  Dansk titel: Skakmat
  Instr: Arthur Penn Prod: Robert M. Sherman Manus: Alan Sharp Foto: Bruce Surtees Klip: Dede Allen Mus: Michael Small