The Password is Courage (1962)

  En gruppe britiske soldater sættes i tysk fangelejr, men tyskerne viser sig at være ret nemme at narre.


  HUMORISTISK KRIGSDRAMATIK

  Et grumt eksempel på, hvorledes en dansk titel kan være misvisende. Den fine originaltitel er på dansk blevet til "Fangelejrens helvede", hvilket på ingen måde har noget med historien at gøre.

  Intet helvede
  "The Password is Courage" skildrer nemlig fangelejr-tilværelsen for en række britiske soldater under 2. verdenskrig. De tyske kommandører behandler mildest talt briterne godt. De lider ikke nød, de får mad og drikke, får lov at holde fester og skabe sig tosset. Så noget helvede er det i hvert fald slet ikke. Omstændighederne taget i betragtning snarere tvært imod.

  Med humor & satire
  Filmen beskriver de tyske kommandører meget humoristisk og satirisk. Der er ikke grænser for, hvad briterne kan bilde tyskerne ind. Tyskerne er virkelig fremstillet som pølse-dumme, og det kommer der nogle ret gode grin ud af.
   

  Store planer

  Efter et par mislykkede flugtforsøg havner sergentmajor Coward i tysk fangelejr sammen med en masse britiske kammerater. De har dog ikke planer om bare at sidde på deres flade og vente til krigen er ovre. Der lægges store planer om flugt, og et storstilet tunnelprojekt sættes i værk.

  Tyskerne til grin
  Det gælder bare for briterne om hele tiden at narre tyskerne og gøre dem til grin, og det lykkes ret effektivt. Det er bare ikke altid, tyskerne ved, at de er til grin. Så meget desto morsommere for tilskueren!

  Alternativ krigsskildring
  I karakteristiske og smukke sort/hvide billeder kommer vi vidt omkring med soldaterne. Da det kun er den britiske ære, der står på spil, er det begrænset, hvor meget spænding, der bliver pumpet i historien. Alligevel fungerer filmen glimrende og er opslugende i sin alternative krigsskildring.  Anmeldt i 1998 af Tobias Lynge Herler
  © Philm.dk 1992-2020

  Fakta om filmen

  1962, Storbritannien, Krig, Komedie, 110 min.

  Dansk titel: Fangelejrens helvede
  Instr: Andrew L. Stone Prod: Andrew L. Stone, Virginia Stone Manus: Andrew L. Stone Foto: Davis Boulton Klip: Noreen Ackland, Virginia Stone