Joy (2015)

  En ung kvinde med en god opfindelse vil gerne sælge sit produkt, men bliver mødt af nedladenhed og modgang.


  EN KVINDES KAMP

  Den lille kvindes kamp for opmærksomhed og retfærdighed i en mandsdomineret verden sættes her på spidsen. Dette er historien om den unge husmor, Joy, der får en god idé, som hun mener at kunne tjene penge på - men vejen til succes bliver særdeles bumpet.

  Stjernespækket film
  Jennifer Lawrence præsterer for hele filmen i den bærende titelrolle og modtog foruden en Oscarnominering desuden en Golden Globe. I øjet af den i øvrigt særdeles stjernespækkede film med navne som Robert De Niro, Bradley Cooper, Diane Ladd og Isabella Rossellini.

  Skiftende stemninger
  Filmen er frisk og smittende i sine skiftende stemninger af op- og nedture, mod- og medgang og sexisme vendt til triumf. Men der er også problemer med balancekunsten mellem drama og komedie. Der er skæve personligheder nok til at fylde en håndfuld komedier, og med denne tungtvejende morskab er portrættet af den nærved umulige kamp for at vriste sig fri af mandsdominans og kvindehad på slingrekurs.

  Skæve personligheder
  David O. Russell, der som instruktør har succesfilm som Silver Linings Playbook (2012) og American Hustle (2013) i bagagen, har fint greb om begivenhederne, de skæve personligheder og den tidstypiske kvindekamp - i øvrigt beskidt symbolsk tegnet i gulvmopper.

  Fuld af energi
  Robert De Niros birolle er uden ret meget gods. Virgina Madsen er til gengæld fuld af energi og skævhed, ligesom Isabella Rossellini får en del ud af sin grundlæggende usympatiske rolle som De Niros nyfundne kæreste med penge.

  Skøn farvebalance
  Svenske Linus Sandgren fotograferer Massachusetts smukt og enkelt i en skøn farvebalance. Der er en del musik både i og udenfor handlingen. Sidstnævnte kunne med klar fordel have været neddroslet betragteligt. Det virker lidt som om, man har været bekymret for at lade filmens skiftende stemninger og genrer stå alene. Tænk nu hvis publikum kom i tvivl om, hvad der var drama, og hvad der var fis og ballade.

  Frustration
  Filmens primære force ligger i identifikationskraften med Joys kamp for at slå igennem som selvstændig kvinde - på flere niveauer. Her står frustrationen effektivt malet i ansigtet på Jennifer Lawrence, mens de mange karrieremænd fnyser og træder på hende efter forgodtbefindende.  Anmeldt i 2016 af Tobias Lynge Herler
  © Philm.dk 1992-2020

  Fakta om filmen

  2015, USA, Drama, Biografi, Børn på film, 124 min.

  Dansk titel: Joy
  Instr: David O. Russell Prod: John Davis, Megan Ellison, Jonathan Gordon, Ken Mok Manus: David O. Russell Foto: Linus Sandgren Klip: Alan Baumgarten, Jay Cassidy, Tom Cross, Christopher Tellefsen Mus: David Campbell, West Dylan Thordson
  Priser
  • AAN - Bedste skuespillerinde (Lawrence)
  • GG - Bedste skuespillerinde (Lawrence)
  • GG-N - Bedste film