Pensionat Oskar (1995)

  Midtvejskrisen stiger en svensk familiefar til hovedet, og da han trænger til at gøre oprør mod idyllen, skejer han uventet ud.


  STOF TIL EFTERTANKE

  En mand og hans midtvejskrise. Det er emnet, der bliver taget op på en meget interessant og alternativ måde i Susanne Biers film "Pensionat Oskar".
   

  Positiv familiefar

  Den altid positivt indstillede familiefar, Rune, skal på et par ugers ferie med sin kernefamilie. Selvom meget går ham imod i hans kontorarbejde, er han stadig optimistisk.

  Fred & idyl
  I den lille hytte, som familien har lejet, ånder alt da også fred og idyl ifølge Rune. Dårligt vejr er ingen hindring, og han er altid på forkant med begivenhederne.
   

  Uventede drejninger

  Indtil nu er "Pensionat Oskar" en ganske morsom og typisk svensk folkekomedie, men så begynder der at ske uventede ting og sager med den optimistiske familiefar.

  En helt ny verden
  Tæt ved den lejede hytte bor en mystisk ung mand, der ved hjælp af utraditionelle metoder fører den midaldrende familiefar ind i et univers, han aldrig havde forestillet sig kunne eksistere. Rune har fået sig en ny ven, og han trækker sig lidt bort fra sin familie, der undrer sig - uden dog at tænke nærmere over det.

  Gensidig forståelse
  De to mænds forhold bliver mere og mere intimt, begyndende med et overraskende kys og snart voldsom forelskelse i gensidig forståelse. Samtidig med at situationen synes ualmindelig komisk, er der også en hel del alvor i det pludselige stemningsskifte. Familiefaderen har fundet ud af, at han kan slippe fri af den tilværelse, han har låst sig selv fast i gennem årtier.

  Alt sættes på spil
  Han har slet ikke været klar over, hvor falsk han har været gennem årene. Han har elsket sin kone og sin kernefamilie, og måske også sit kedelige arbejde, men pludselig ændrer et tilfældigt møde fuldstændig hans tilværelse, og han springer ud i det nye frie liv med arme og ben og sætter alt på spil.

  Forførende ægte
  Skuespillet er forførende ægte, de mange atypiske personer udgør et inspirerende galleri. Filmen byder på mange hylende morsomme scener, og de mere seriøse øjeblikke er fyldt med nerve. Det er en glimrende og vovet film, der virkelig giver stof til eftertanke og diskussion - udspekuleret og kløgtigt skrevet og formidlet.  Anmeldt i 2000 af Tobias Lynge Herler
  © Philm.dk 1992-2024

  Fakta om filmen

  1995, Sverige, Danmark, Drama, Komedie, Homoseksuelt tema, 90 min.

  Dansk titel: Pensionat Oskar
  Instr: Susanne Bier Prod: Stefan Baron Manus: Jonas Gardell Foto: Kjell Lagerroos Klip: Pernille Bech Christensen Mus: Johan Söderqvist
  Priser
  • GULDB - Bedste skuespiller (Falkman)
  • GULDB - Bedste manuskript
  • GULDB-N - Bedste film
  • GULDB-N - Bedste skuespillerinde (Ekblad)