Psycho (1960)

  På et øde beliggende motel får den sindsforvirrede indehaver frit løb for sine indre traumer.


  ÆSTETIK & HÅRREJS

  Sammenhængende film:
  Psycho (1960)
  Psycho II (1983)
  Psycho III (1986)
  Psycho (1998)

  "Psycho" er en på alle måder fascinerende film, som den kun kan støbes af mesteren, Alfred Hitchcock. Den totalt opslugende fortællestil, der helt omslutter den spændende historie, er i sig selv uovervindelig, og med de troværdige skuespillerpræstationer oveni, bliver "Psycho" et fuldendt æstetisk gys.
   

  Stikker af fra det hele

  Marion Crane ser midt i sin trættende hverdag pludselig muligheden for at stikke af fra det hele, da hun på sit arbejde får $40.000 i hånden. Det er meningen, hun skal sætte dem i banken, men i stedet pakker hun en kuffert og kører af sted.

  Tiltalende motelejer
  En politibetjent fatter mistanke, idet Crane virker forstyrret og paranoid, da han taler med hende i vejkanten. Marion Crane kører ind til et øde beliggende motel, der drives af den tiltalende unge mand, Norman Bates.
   

  Værelse nr. 1

  Han viser hende tilrette på værelse nr. 1, og han er svær at afvise, da han straks byder Marion på aftensmad. Et par uger efter begynder Marions familie at blive bekymret, og en større efterforskning begynder.
   

  Brændende helvedesild

  Efterforskningen leder flere ud til Bates' motel, bl.a. en privatdetektiv og Marions søster. Snart vil Norman Bates' særpræg blive afsløret, og "Psycho" kan slutte midt i en brændende helvedesild.

  Æstetikken former uhyggen
  Hitchcocks måde at skildre det centrale mord på er ikonisk, ikke fordi man er ved at bide sig i tungen af rædsel, men fordi æstetikken former uhyggen. Det psykologiske gys er, som titlen antyder, dominerende, og man føler sig netop indfanget i dette latent vanvittige univers, der på overfladen virker så idyllisk og ufarligt. Anthony Perkins' virtuose formidling af den dybt psykotiske hovedperson gør blot filmen endnu mere skræmmende.

  Detaljeret historie
  Historien er så detaljeret bygget op, at man er fuldstændig med i samtlige sekunder. Dybt imponeret ser man til, når filmen tager den ene uventede drejning efter den anden. Janet Leigh er fantastisk som den fortørnede, urolige storbykvinde, der pludselig for alvor konfronteres med sig selv. Lyt til et godt råd: Undgå at se Gus Van Sants frygtelige genindspilning fra 1988.  Anmeldt i 1997 af Tobias Lynge Herler
  © Philm.dk 1992-2024

  Fakta om filmen

  1960, USA, Gyser, Thriller, Mystik, Seriemordere, 103 min.

  Dansk titel: Psycho
  Instr: Alfred Hitchcock Prod: Alfred Hitchcock Manus: Joseph Stefano Baseret på: roman af Robert Bloch Foto: John L. Russell Jr. Klip: George Tomasini Mus: Bernard Herrmann
  Priser
  • AAN - Bedste birolleskuespillerinde (Leigh)
  • AAN - Bedste instruktør
  • AAN - Bedste fotografering
  • AAN - Bedste scenografi
  • GG - Bedste birolleskuespillerinde (Leigh)