Raiders of the Lost Ark (1981)

  Arkæologen Indiana Jones' mission er at rejse til Nepal og Cairo i jagten på dén forsvundne ark, der muligvis stadig indeholder de originale ti bud.


  LANGT FRA HVERDAGEN

  Sammenhængende film:
  Raiders of the Lost Ark (1981)
  Indiana Jones and the Temple of Doom (1984)
  Indiana Jones and the Last Crusade (1989)
  Indiana Jones and the Kingdom of the Crystal Skull (2008)

  En uudslukkelig spænding og en fantastisk gribende eventyr-stemning kendetegner Steven Spielbergs tre 80'er-film om arkæologen og eventyreren Indiana Jones.

  Langt fra hverdagen
  Langt væk fra hverdagen i en drømme- og eventyrverden, kaster Indiana Jones sig rundt i store farer, og han klarer sig altid usandsynligt helskindet igennem. Året er 1936. Arkæologen Indiana Jones' mission er at rejse til Nepal og Cairo i jagten på dén forsvundne ark, der muligvis stadig indeholder de originale ti bud.
   

  Ikke alene...

  Men Indiana er ikke alene ude efter skatten. Han har hele tiden Adolf Hitlers agenter i halen, og de skyer ingen midler i forsøget på at udrydde den rutinerede amerikanske rival.

  Livstruende situationer
  Med hjælp fra sin ekskæreste, den rapkæftede snapse-drikkende Marion Ravenwood, undviger Indiana imidlertid den ene livstruende situation efter den anden på sin færd gennem de støvede ørkener.

  Uudslukkelig dramatik
  Man kan ikke undgå at lade sig rive med af den massivt actionspækkede historie, hvor overdrivelserne stortrives og giver filmen en lynende, uudslukkelig dramatik.

  Lun humor
  Men at filmen går rent ind hos tilskueren skyldes ligeså meget den lune humor, der i ganske høj grad præger de storslåede sekvenser. Harrison Ford formidler denne humor perfekt på en charmerende facon, ligesom dialogen er skarp og utilregnelig.
   

  Virtuost komponeret

  Billederne er smukke med en virtuos komposition. De visuelle effekter er overbevisende (ind imellem dog unødvendigt blodige), lyden er bragende flot - begge dele blev belønnet med en Oscar. John Williams' musik er velsagtens udødelig, i al sin flertydige dominans.  Anmeldt i 1993 af Tobias Lynge Herler
  © Philm.dk 1992-2024

  Fakta om filmen

  1981, USA, Eventyr, Action, 111 min.

  Dansk titel: Jagten på den forsvundne skat
  Instr: Steven Spielberg Prod: Frank Marshall Manus: Lawrence Kasdan Foto: Douglas Slocombe Klip: Michael Kahn Mus: John Williams
  Priser
  • AAN - Bedste film
  • AAN - Bedste instruktør
  • AAN - Bedste fotografering
  • AA - Bedste klipning
  • AAN - Bedste musik
  • AA - Bedste scenografi
  • AA - Bedste lyd
  • AA - Bedste visuelle effekter
  • GG-N - Bedste instruktør