3472 filmanmeldelser
Philm.dk
Avanceret søgning

Indiana Jones and the Temple of Doom
En eventyrer og hans kvindelige slæb er oppe imod en dødbringende sekt, der tager alle midler i brug i deres kamp for det onde.
OPSLUGENDE EVENTYR

Sammenhængende film:
Raiders of the Lost Ark (1981)
Indiana Jones and the Temple of Doom (1984)
Indiana Jones and the Last Crusade (1989)
Indiana Jones and the Kingdom of the Crystal Skull (2008)

Så vendte han - gudskelov - tilbage, eventyreren Indiana Jones, med nye spændingsmættede eventyr, en ny og endnu mere feminin kvinde og en lille kineserdreng. Og så har han tilmed sat sit navn på filmens titel. Jo, Indiana er blevet kendt og sælger godt ved billetlugerne.

Fortættet
Denne anden film i kvartetten synes endnu mere handlingsmættet og fortættet end 1'eren, men det er en styrke, for man kan ikke på noget tidspunkt påstå, at man føler sig ringe underholdt. Man sidder med knyttede næver og tungen lige i munden og følger Indianas farefulde eventyrfærd.

Efter et helt ustyrligt actionmættet anslag havner Indiana Jones, hans ufrivillige kvindelige ledsager Willie Scott og den lille kasketklædte hjælper Short Round i en indisk landsby, der har en opgave til eventyreren.

Kælderkold abehjerne
Han skal genfinde byens magiske sten samt alle de børn, der er blevet tvunget i arbejde på et nærliggende tempel. På ryggen af tre elefanter ankommer vore venner til templet, hvor de gæstfrit bydes ind til en sælsom middag (bestående af snake surprise, hele kæmpebiller (man skal kun spise bagkroppens indmad), øjensuppe og kælderkold abehjerne).

Templets forbandelse
Det siger jo allerede lidt om, at Indiana er havnet i et ikke helt almindeligt tempel, men det er først efter middagen, at han begynder at gøre opdagelser, der skal lede ham ind i templets forbandelse.

Ofret i flydende metal
Dybt nede i templets kældre dyrkes en ond gud af hundredvis fanatikere, der med stor glæde ser uskyldige mennesker blive hejst ned i flydende metal som ofre.

Og imens arbejder de mange hundrede børn, der er forsvundet fra landsbyen i snævre kulminer, mens store, onde mænd slår dem med jernkæder. Det kan Indiana naturligvis ikke bare overse, så han kaster sig ud i det og går til modangreb på hele sekten, med sin pisk som stort set eneste våben. Det lykkes ikke i første omgang, men så kommer den ellers så umulige Willie og ikke mindst den vævre Short Round vor helt til hjælp.

Distancerende humor
Et højt teknisk niveau gør denne dybt usandsynlige historie ganske troværdig, og den dejlige humor sørger for distancen, så det blodige gys ikke bliver alt for anmassende. Harrison Fords mesterlige skuespil sætter prikken over i'et, men Kate Kapshaws hysteriske storbykvinde-karakteristik er også helt uovervindelig.
Anmeldt i 1994 af Tobias Lynge Herler
© philm.dk 1992-2014
Udskriftsvenlig udgave
Indiana Jones and the Temple of Doom

Karakter: 5 ud af 7Karakter: 5 ud af 7Karakter: 5 ud af 7Karakter: 5 ud af 7Karakter: 5 ud af 7Karakter: 5 ud af 7Karakter: 5 ud af 7
Fakta om filmen
1984, USA, Eventyr, 118 min
Dansk titel: Indiana Jones og templets forbandelse
Instr: Steven Spielberg Prod: Robert Watts  Manus: Wilard Huyck, Gloria Katz  Foto: Douglas Slocombe  Klip: Michael Kahn  Mus: John Williams  
Medvirkende:
Harrison Ford (Indiana Jones)
Kate Capshaw (Willie Scott)
Ke Huy Quan (Short Round)
Amrish Puri (Mola Ram)
Roshan Seth (Chatter Lai)
Priser:
AA, Bedste visulle effekter
AAN, Bedste musik
Et V angiver en særlig god præstation.
Et % angiver en særlig ringe præstation.