The Secret of Roan Inish (1995)

  I jagten på sin forsvundne og formodede døde bror tager en lille pige ud blandt de yderste britiske øer og drages af et sagn om en sælkvinde.


  HERLIGT DRØMMEEVENTYR

  Det er forfriskende at se John Sayles' "The Secret of Roan Inish", et eventyr for hele familien. Optaget i Irland i smukke billeder med drømmeagtig fortælleteknik.
   

  I en fjern nordvestlig afkrog

  Sent i 1940'ernes Irland sender en ung enkemand sin lille datter Fiona ud i en fjern nordvestlig krog af landet. Her skal hun bo hos sine bedsteforældre Tess og Hugh Coneelly.

  Vugge på åbent hav
  Fiona får fortalt historien om, hvordan hendes lillebror for år tilbage drev ud på åbent hav i sin lille vugge og aldrig blev fundet igen. Nu bliver Fiona meget optaget af at finde sin lillebror igen, selvom ingen vil tro, at han er i live.

  Sælens ø
  Eftersøgningen begynder på den lille ø Roan Inish (Sælens ø), hvor bedsteforældrene i gamle dage boede isoleret og smukt. Her begynder søgningen at tage form, men samtidig involveres Fiona i en mystisk sagnagtig fortælling om en sælkvinde fra det åbne hav. Fiona spilles skønt af Jeni Courtney. De voksne portrætteres flot, og den store knægt Eamon er god og naturlig.

  Levendegjort eventyr
  Filmen er delikat med sin irske baggrund, og historien er næsten så original og anderledes, at man kunne tro, filmen var irsk. Men den er amerikansk, og man må sige, at instruktør John Sayles formår at pille enhver Hollywood-fiber ud af formidlingen. Det er et dejligt levendegjort eventyr i maleriske billeder.  Anmeldt i 1995 af Tobias Lynge Herler
  © Philm.dk 1992-2024

  Fakta om filmen

  1995, USA, Irland, Fantasi, Drama, Børn på film, 98 min.

  Dansk titel: Sælens ø
  Instr: John Sayles Prod: Maggie Renzi, Sarah Green Manus: John Sayles Baseret på: bogen "The Secret of Ron Mor Skerry" af Rosalie K. Fry Foto: Haskell Wexler Klip: John Sayles Mus: Mason Daring
  Medvirkende
  • Et angiver en særlig god præstation
  • Et angiver en særlig dårlig præstation