Sophie's Choice (1982)

  En kvindes traumatiske fortid fra 2. verdenskrig i en indviklet nutid.


  ÉT AFSINDIGT VALG

  Meryl Streep modtog en Oscar for sin præstation som den smukke 30-årige Sophie, hvis fortid under 2. verdenskrig har sat sine dybe spor i hende. Hun er oprindeligt polak og taler med accent, hvilket kan synes noget trættende i længden. En dag flytter den unge forfatterspire, Stingo (flot spillet af Peter MacNicol) ind i et værelse lige under Sophie, der bor sammen med sin kæreste, Nathan.

  Had/kærligheds-forhold
  Sophie og Nathan har et usædvanligt had/kærligheds-forhold. Først meget sent i filmen erfarer Stingo, at Nathan er på stoffer (hvilket man godt kunne have forestillet sig - han opfører sig mildest talt underligt). Stingo bliver bedste venner med kæresteparret - på godt og ondt - og han forelsker sig mere og mere i den blonde pige med den bemærkelsesværdige accent og traumatiske fortid.
   

  Ulykkelig mor

  Meryl Streeps spil indfanger smukt den ulykkelige og sorgfulde moderskikkelse. Dén del af filmen, som titlen bygger på, er blot en to minutter lang scene, som man får serveret i forbindelse med, at Sophie genfortæller for Stingo.

  Ingen følelser i kog
  Godt nok er det barskt og umenneskeligt, men det er meget kort og får slet ikke sat nogle følelser i kog. I stedet består filmen hovedsaglig af meget lange klip, hvor man ser Sophie sidde i et hjørne og fortælle med tårer i øjnene; eller lange klip med Sophies og Nathans indbyrdes opgør. Filmen flytter sig bare ikke rigtig nogle vegne. Den bliver for ensartet i længden.

  Typisk melodrama
  "Sophie’s Choice" er et typisk melodrama, der med en overdreven omhyggelighed skildrer en persons barske skæbne. Blot savner man klart afveksling og liv i scenerne.  Anmeldt i 1998 af Tobias Lynge Herler
  © Philm.dk 1992-2024

  Fakta om filmen

  1982, USA, Drama, Børn på film, 157 min.

  Dansk titel: Sofies valg
  Instr: Alan J. Pakula Prod: Alan J. Pakula, Keith Barish Manus: Alan J. Pakula Foto: Nestor Almendros Klip: Evan Lottman Mus: Marvin Hamlisch
  Priser
  • AA - Bedste skuespillerinde (Streep)
  • AAN - Bedste manuskript
  • AAN - Bedste musik
  • AAN - Bedste fotografering
  • AAN - Bedste kostumedesign
  • GG - Bedste skuespillerinde (Streep)
  • GG-N - Bedste film
  • GG-N - Bedste skuespiller (Kline)
  • RB - Bedste udenlandske film