Stranger Among Us (1992)

  En kvindelig betjent havner blandt stærkt troende jøder, der er blevet ramt af en uforklarlig mordsag.


  TROENDE ELLER TRUENDE?

  Melanie Griffith er overraskende troværdig som den kvindelige politibetjent Emily Eden, i denne let til jævnt sukrede amerikanske saga. Griffiths troværdighed skyldes imidlertid primært den dejligt alternative historie, hvori betjenten Eden (efter en uheldig skudepisode) bliver sat på en afdæmpet sag.

  Mord blandt jøder
  Blandt en gruppe stærkt ortodokse jøder er der sket et mord, og det er nu Edens opgave at trænge ind bag den tilsyneladende uskyldige facade. Her kommer hun i nærkontakt med jødernes overhoved og dennes tillokkende søn.
   

  En umulig kærlighed

  Alle de jødiske regler gør dog lovlig kærlighed mellem sønnen og Eden umulig, men kærligheden bliver alligevel mere end antydet. Sagen trækker i langdrag, blandt andet fordi det er nødvendigt for Eden at slå sig ned hos jøderne og bo der i ugevis. Hendes politinæse fortæller hende nemlig, at det er en af jødernes egne, der er morderen..

  En forandret politikvinde
  Da Eden er færdig med opklaringsarbejdet, er hun som en genfødt kvinde. Afklaret og i kontakt med sit "indre jeg" - alt sammen takket være den smukke unge jødes mange begavede citater fra de hellige bøger.

  Feminint overspil
  Melanie Griffith skifter undervejs i filmen frisure - til det hæsligere og mere konede. Fra dét punkt i historien har hun også en tendens til at overspille det feminine: Hendes små pudsige ryk med hovedet og vip med hofterne under den lårkorte nederdel bliver hård kost!

  Alternativ krimi
  Generelt godt modspil, især fra Eric Thal, der virker overbevisende troende som den tiltalende søn. En forholdsvis alternativ amerikansk krimi - der dog i lidt for høj grad virker som en tynd spin off af Peter Weirs stærke Witness (1985).  Anmeldt i 1998 af Tobias Lynge Herler
  © Philm.dk 1992-2021

  Fakta om filmen

  1992, USA, Krimi, Drama, Romantik, 111 min.

  Dansk titel: En morder iblandt os
  Instr: Sidney Lumet Prod: Steve Golin, Sigurjon Sighvatsson Manus: Robert J. Averech Foto: Andrzej Bartkowiak Klip: Andrew Mondshein Mus: Jerry Bock
  Priser
  • CAN-N - Palme d'Or-nominering