3473 filmanmeldelser
Philm.dk
Avanceret søgning

Witness
En detektiv entrer amish-sektens inderste, da han skal beskytte en lille dreng mod hævn.
EN SKØN FILM
Peter Weirs "Witness" er en enestående film med lige dele dramatik, lun humor og originalitet.

Filmen er fra anslag til udtoning fyldt med fine udfordringer. En velafbalanceret billedkomposition giver stof til eftertanke; et velskrevet manuskript (af oscarvindende Earl W. Wallace & William Kelley) bevirker i sin originale og uamerikanske stil, at man har svært ved at forudsige begivenhedernes gang; det følte skuespil gør dig varm i kinderne af beundring.

Et brutalt mord
Drengen Samuel og hans mor, Rachel, tilhører Amish-sekten og er på vej på deres første rejse for at besøge Rachels søster. Men på banegårdens toilet overværer Samuel et brutalt mord og er nu blevet vidne.

Politimanden John Book er straks på pletten, og forsøger ved at vise Samuel en masse forbrydermapper at pejle sig frem til morderen. Samuel finder imidlertid ikke billedet i forbrydermappen men indrammet på Books arbejdsplads. Morderen er en politimand.

Arbejder for føden
Men i stedet for at jage forbryderen, bliver John Book selv den jagede, og han må flygte ind i Amish-sekten med Samuel og Rachel. Her må han for en kortere periode lære at leve på Amish-vis og arbejde hårdt for føden.

Samtidig må han kæmpe imod en uundgåelig forelskelse i Rachel og passe på, at de korrupte politifolk ikke finder frem til hans gemmested.

Fra sin base i Amish-sekten arbejder John Book på højtryk for at finde frem til morderen, men når han selv er den jagede, er det slet ikke let at være detektiv. Så John Book kommer til at lægge mere arbejde i amish-folkenes marker.

Spændende klimaks
Snart finder morderen og hans medsammensvorne frem til Books gemmested, og et spændende og velopbygget klimaks bliver begyndelsen på en flot slutning.

Karakteristikken af Amish-sekten er flot og gennemført troværdig. Filmens anslag er en stilfuld og overraskende præsentation af Amish-medlemmernes levevis. Man tror, filmen foregår i 1800-tallet, men små velovervejede detaljer fortæller os efterhånden noget andet.

Uden ridser i lakken
Lukas Haas er uimodståelig som den dejlige Amish-knægt - i en hjertelig film, der overlever det let påtagede krimitema næsten uden ridser i lakken.
Anmeldt i 2000 af Tobias Lynge Herler
© philm.dk 1992-2014
Udskriftsvenlig udgave
Witness

Karakter: 5 ud af 7Karakter: 5 ud af 7Karakter: 5 ud af 7Karakter: 5 ud af 7Karakter: 5 ud af 7Karakter: 5 ud af 7Karakter: 5 ud af 7
Fakta om filmen
1985, USA, Krimi, 107 min
Dansk titel: Vidnet
Instr: Peter Weir Prod: Edward S. Feldman  Manus: Earl W. Wallace, William Kelley  Foto: John Seale  Klip: Thom Noble  Mus: Maurice Jarre  
Medvirkende:
Harrison Ford (John Book)
Kelly McGillis (Rachel)
Lukas Haas (Samuel)
Josef Sommer (Schaeffer)
Jan Rubes (Eli Lapp)
Danny Glover (McFee)
Priser:
AA, Bedste Klipning
AA, Bedste Originale Manuskript
AAN, Bedste Scenografi
AAN, Bedste Musik
AAN, Bedste Fotografering
AAN, Bedste Instruktør
AAN, Bedste Skuespiller (Ford)
AAN, Bedste Film
Et V angiver en særlig god præstation.
Et % angiver en særlig ringe præstation.