Strømer (1976)

  En ustabil politibetjent roder sig ind i en gammel sag med ubehagelige følger.


  ENERGISK KRIMI

  "Strømer" var i 1976 et ganske kærkomment forsøg på at lave en reel dansk action-krimi, og et langt stykke hen ad vejen fungerer filmen også som velsmurt og engagerende spænding.
   

  Intensiteten daler

  Men desværre daler intensiteten langsomt, efterhånden som historien folder sig ud, og Jens Okkings kriminalbetjent bliver mere dominerende. Den sag, som han skal forsøge at opklare, indeholder slet ikke spænding nok - og bliver i stedet et spil på intriger.

  Kunsten at tage den med ro
  I filmens start slippes Okkings kriminalbetjent Karl Jørgensen ud fra et rekreationshjem for psykisk ustabile. Karl opfordres af sin psykolog til at tage sin medicin og i øvrigt at tage den med ro. Og det lykkes også Karl meget godt i begyndelsen. Men da han befinder sig bedst ved at bestille noget, får han hurtigt rodet sig ind i en gammel, henlagt politisag om fuskeri på galopbanen.

  Gammel fusk
  Sagen leder ham tilbage til ekskonen, hvis nye mand formodentlig havde en finger med i fuskeriet dengang. Men Karl går endnu mere i dybden i sagen, og han krydsforhører en rig hesteejer i sit forsøg på at få opklaret sagen.
   

  Borer dybt

  Han går så højt op i det, at han efterhånden glemmer alt om sine problemer. I stedet for at slappe af og opgive sagen, borer Karl dybere og dybere og havner i svære vanskeligheder. Især da han kommer i Ekstra Bladet med billede og dermed er skyld i, at alle skyldige i hestesagen bliver nervøse og begynder at modarbejde hinanden for selv at gå fri.

  Mange herlige skuespillere
  Det mest underholdende ved "Strømer" må siges at være de mange herlige skuespillere, der dukker op undervejs. Læg især mærke til Ove Verner Hansen som byggeboss - og Baard Owe og Dick Kaysø som ihærdige journalister. Jens Okking er virkelig god i hovedrollen, og i andre større roller præsterer især Otto Brandenburg og Bodil Kjer stærkt. Fotografen Mikael Salomon sørger for en smuk og stilrigtig billedside.  Anmeldt i 1996 af Tobias Lynge Herler
  © Philm.dk 1992-2024