Dexter [4] (2009)

  En ekspert i blod i Miamis drabsafdeling lever et dobbeltliv som helt almindelig hverdagsborger og massemorder med speciale i at slå andre mordere ihjel.


  DOBBELTLIV #4

  Sammenhængende i denne serie:
  Dexter [1. Season] (tvs) (2006)
  Dexter [2. Season] (tvs) (2007)
  Dexter [3. Season] (tvs) (2008)
  Dexter [4. Season] (tvs) (2009)
  Dexter [5. Season] (tvs) (2010)
  Dexter [6. Season] (tvs) (2011)
  Dexter [7. Season] (tvs) (2012)
  Dexter [8. Season] (tvs) (2013)

  Fjerde sæson af "Dexter" skiller sig ud fra de tre første - og i særdeleshed 2. og 3. - ved at være ikke bare lidt men markant mere nervepirrende, velskrevet og overraskende.

  Bid & originalitet
  Sæsonen har langt mere bid og originalitet, bl.a. fordi der her ikke er skrevet tyndbenet utroværdige partners in crime ind i herlighederne, som vi så det udtalt i 3. sæson, og som det også bliver tilfældet i 5. sæson.

  Kamæleon-superskurk
  I stedet er fokus på kamæleon-superskurken Arthur Mitchell, der hos politiet er kendt som Trinity Killer på grund af de morderiske fremgangsmetoder. I mødet med Mitchell opstår der for første gang i Dexter-serien rendyrket magi. For hér er endelig en skuespiller, der giver alt og er knalddygtig til det: John Lithgow.

  Krybende uhyggeligt
  Ikke alene er hans rolle velskrevet og kantet, Lithgow udstråler også det helt rigtige utilregnelige helvede i dobbeltlivet som hhv. seriemorder og familiefar med sekterisk vanvid. Det er krybende uhyggeligt og fuld af nerve.

  Klichéerne blegner
  De tidligere sæsoners småkiksede og stereotypt spillede biroller er der stadig, men de blegner og viger tilbage - eller endnu bedre højner deres niveau - som følge af Lithgows stjernepræstation.

  Seriemorder-fritidsinteresse
  Det er også sæsonen, hvor der bliver vendt op og ned på Dexters trygge base, der ellers vigtigst af alt sikrer ham den normale mands udstråling udadtil. Ellers er det jo svært at opretholde fritidsinteressen som seriemorder ved siden af politijobbet.

  Markant elektricitet
  Intrigerne på politistationen er også trådt en anelse i baggrunden. Det er helt tydeligt, at man her i fjerde sæson tidligt har fornemmet den markante elektricitet, der opstår i samværet med Lithgow, og har udnyttet den til at udvikle hele atmosfæren i en mere totalelegant retning.

  Den rette stemning
  Masser af underlægningsmusik sørger stadig for at slå den rette stemning an, men knap så anmassende, sikkert fordi man generelt er langt mere irriteret over historiens ind- og udviklinger.  Anmeldt i 2016 af Tobias Lynge Herler
  © Philm.dk 1992-2021

  Fakta om filmen

  2009, USA, Krimi, Drama, Mystik, Seriemordere, 636 min.

  Dansk titel: Dexter [4. sæson] (tvs)
  Instr: Marcos Siega, Brian Kirk, John Dahl, Keith Gordon, Romeo Tirone, Tim Hunter, Ernest R. Dickerson, S.J. Clarkson, Steve Shill Prod: Robert Lloyd Lewis m.fl. Manus: James Manos Jr. Baseret på: romanen "Darkly Dreaming Dexter" af Jeff Lindsay Foto: Romeo Tirone m.fl. Klip: Louis Cioffi m.fl. Mus: Daniel Licht
  Priser
  • GG - Bedste tv-skuespiller (Hall)
  • GG - Bedste tv-birolleskuespiller (Lithgow)
  • GG-N - Bedste tv-serie