The Shipping News (2001)

  En "kedelig" mand mister sin letlevende kone. En tante tager ham og hans datter med til et øde beliggende hus på Newfoundland.


  ROLIG, SMUK MENNESKESKILDRING

  Endnu engang en dejlig film fra svenske Lasse Hallström i amerikansk regi. Hallström kan det dér med at tilføre sine film poesi, fred, ro, visdom og indsigt. "The Shipping News" er ingen undtagelse. Kevin Spacey spiller den uheldige, "kedelige" og meget godtroende Quoyle, der en dag ved et "lykketræf" støder ind i den letlevende Petal.

  Utilregnelig kærlighed
  Det kommer der en lille pige ud af, men Petal er hverken interesseret i mand eller barn, så inden længe er hun skredet. Det hele går dog lidt for hurtigt for hende, og hun omkommer med sin nye kæreste i en bilulykke.

  På den yderste klippekyst
  Selvom Petal ikke ligefrem var nogen drøm af en kærlig kvinde, sørger både mand og barn over hendes død. Her kommer Quoyles tante Agnis som en uventet redning. Hun tager Quoyle og datteren med til familiens gamle faldefærdige træhus på den yderste klippekyst i Newfoundland.

  Starter på en frisk
  Her blæser det altid, det er koldt og barskt, og huset er derfor boltet fast med stålwirer, så det ikke blæser væk. Her skal Quoyle forsøge at starte på en frisk. Han får arbejde på den lokale avis og møder en enlig mor, men det er ikke helt let at gøre det rigtige.

  Afkroge af det menneskelige sind
  "The Shipping News" rummer talrige meget interessante personkarakteristikker - de fleste af dem kan man på en eller anden måde identificere sig med. Næsten alle afkroge af det menneskelige sind er afbilledet i de forskellige personer og deres særheder.

  Barsk og gold natur
  Som en meget stemningsskabende kulisse står den barske, golde natur. Kulden skaber en skøn kontrast til den famlende varme, som Quoyle udstråler i sine forsøg på at komme på banen igen. Den fintfølende historie og en hel stribe stærke skuespillere skaber tilsammen en meget rørende film, der aldrig bliver hverken sentimental eller utroværdig.  Anmeldt i 2002 af Tobias Lynge Herler
  © Philm.dk 1992-2022

  Fakta om filmen

  2001, USA, Drama, Romantik, Børn på film, 108 min.

  Dansk titel: The Shipping News
  Instr: Lasse Hallström Prod: Rob Cowan, Linda Goldstein Knowlton, Leslie Holleran, Irwin Winkler Manus: Robert Nelson Jacobs Baseret på: roman af E. Annie Proulx Foto: Oliver Stapleton Klip: Andrew Mondshein Mus: Christopher Young
  Priser
  • BERLIN-N - Golden Berlin Bear-nominering
  • GG-N - Bedste skuespiller (Spacey)
  • GG-N - Bedste musik