The Selfish Giant (2013)

  To 13-årige drenge, der ikke passer ind i skolen, kredser omkring i Bradford og omegn og samler gammelt jern, som de sælger hos en udspekuleret forhandler.


  STILHED & NÆRHED

  Hjerteskærende i al sin enkelhed. "The Selfish Giant" har noget på hjerte og formidler ærligt en uundgåeligt mørk historie, baseret på Oscar Wildes forlæg.

  Samler gammelt jern
  Drengene Arbor og Swifty har det begge svært i skolen, og da de i perioder begge har karantæne, driver de omkring i Bradfords gader for at samle gammelt jern.

  Livet på spil
  Det sælger de til en skummel skrothandler, der hurtigt får drengene ind ad ulovlige kabel-sidespor, der i værste fald kan koste dem livet som følge af stærkstrøm.

  Uudtømmelig energi
  Socialrealistisk britisk med kant: Der er uudtømmelig energi i den omsorgsforkvaklede udstødelse af to unge sjæle, der får lov at passe sig selv fuldstændig uden opsyn.

  Stiled, nærhed og ærlighed
  Energien i historien udnyttes stærkest i den raffinerede fortællestil, der hylder stilhed, nærhed og ægthed i et effektivt narrativt trekløver.

  Stærkstrømsledningernes egen musik
  Således er vi fritaget for underlægningsmusik. Til gengæld summer de mange stærkstrømsledninger i udkanten af byen livligt - filmens egen oprigtige musik.

  Kærlighed til heste
  Lige under det kalkulerende, hvor hvert gram jern afregnes kontant eller med en fed lussing, huserer kontrasten i det jordnære portræt af Swiftys kærlighed til heste.

  Udpræget dyretække
  Han får chancen for at vise sin dyretække, da skrothandleren som sideforretning forsøger at tjene penge på en løbshest, og desuden låner drengene hesten, når de kører rundt og samler gammelt jern.

  Venskab med frustrationer
  Et af de små problemer ved den intense historie er, at man næppe er i tvivl om, hvad vej den bærer. Det udelukker måske nok de vildeste følelsesudbrud, men hjerteligheden er til stede hele vejen i mål. Ikke mindst som følge af drengenes meget troværdige spil på både venskabets og frustrationernes præmisser.  Anmeldt i 2015 af Tobias Lynge Herler
  © Philm.dk 1992-2023

  Fakta om filmen

  2013, Storbritannien, Psykologisk drama, Coming of Age, Teenagere, Dyr på film, 91 min.

  Dansk titel: The Selfish Giant
  Instr: Clio Barnard Prod: Tracy O´Riordan Manus: Clio Barnard Baseret på: skuespil af Oscar Wilde Foto: Mike Eley Klip: Nick Fenton Mus: Harry Escott