The Thin Red Line (1998)

  På en stillehavsø tvinges amerikanske soldater ud i blodige og umenneskelige slag med store psykiske sår til følge.


  OVERVÆLDENDE MENINGSLØSHED

  Hvilken type krigsfilm får en instruktør som Terrence Malick til at vende tilbage til filmmediet efter tyve års pause?
   

  Ingen bang-bang-film

  Det er ikke en af disse her ratata-udgaver proppet med skudsalver og platte vittigheder fra tomhjernede soldater. Det er heller ikke en Saving Private Ryan (1998)-udgave - en film, der ellers også var nytænkende indenfor sin genre.

  Overvældende meningsløshed
  "The Thin Red Line" er et malerisk dvælende mareridt fra 2. verdenskrig - et billede på den overvældende meningsløshed. Handlingen er koncentreret om den amerikanske offensiv i Stillehavet 1942, hvor amerikanske soldater blev sat i land på Stillehavsøen Guadalcanal for at drive japanerne tilbage.

  Umenneskeligt livsfarligt
  En umenneskeligt livsfarlig mission fortalt i lange, seje sekvenser. Med naturens storslåethed som kontrastens kulisse, oplever man soldaternes naturlige reaktioner på den overhængende fare for at dø.

  Grebet af lune vinde
  Angsten, frygten og lidelsen står malet i deres ansigter med en ægthed og vildskab, der gør dybt indtryk. Disse lange sekvenser i det høje græs er stærkt udtryksfulde - man føler næsten selv de lune vinde gribe fat i håret, samtidig med at angsten for døden totalt overdøver de livfulde og blændende smukke omgivelser.

  Døden brøles i møde
  Skyerne farer hastigt forbi, og solen sender stråler ned over græsset, mens soldaterne ligger skælvende, ude af sig selv, mentalt nedbrudte. Kuglerne flyver om ørerne på dem. Ofre vrider sig i smerte og brøler døden i møde.

  Mænd som redskaber
  Som leder af denne offensiv står den barske og nådesløse oberstløjtnant Tall. Han har savnet krigens spændingsskabende sitren i årevis, og iveren efter action lyser ud af ham. Som dén umenneskeligt tænkende soldat han er, ser han kun sine mænd som et redskab til at få japanerne skudt i sænk. Menneskelivene er således kun godt givet ud.

  Den visse død
  Filmens største konflikt opstår netop mellem Tall og dennes underkommanderende, kaptajn Staros, da Staros nægter at lede sine soldater ind i den visse død. Rasende, virkelig rasende, vælger Tall selv at tage ud på stedet og se situationen an.

  Flotte skuespillerpræstationer
  "The Thin Red Line" rummer utroligt mange flotte skuespillerpræstationer. Birollerne er talrige, og alle har de en vis betydning. De lidt større roller besiddes af navne som Adrien Brody, James Cabiezel, Ben Chaplin, John Cusack og Woody Harrelson, mens Nick Nolte, Sean Penn og Elias Koteas er de eneste spillere, der folder sig ud i større roller.

  Det smukke forstærkes
  Fotograferingen er uhyre smuk og forførende med alle sine dvælende og maleriske billeder af naturen. Sjældent er det forfærdelige skildret i så nært samarbejde med det smukke og rolige naturelement - hvor det smukke forstærker det forfærdelige, men ikke omvendt.  Anmeldt i 1998 af Tobias Lynge Herler
  © Philm.dk 1992-2024

  Fakta om filmen

  1998, USA, Krig, Krigsdrama, 165 min.

  Dansk titel: Den tynde røde linje
  Instr: Terrence Malick Prod: Michael Geisler, Grant Hill, John Roberdeau Manus: Terrence Malick Baseret på: roman af James Jones Foto: John Toll Klip: Leslie Jones, Saar Klein, Billy Weber Mus: Hans Zimmer
  Medvirkende
  • Et angiver en særlig god præstation
  • Et angiver en særlig dårlig præstation
  Priser
  • AAN - Bedste film
  • AAN - Bedste instruktør
  • AAN - Bedste manuskript
  • AAN - Bedste fotografering
  • AAN - Bedste lyd
  • AAN - Bedste klipning
  • AAN - Bedste musik
  • BERLIN - Guldbjørn (Malick)
  • BERLIN - Honorable Mention (Toll)
  • BERLIN - 3rd Place Jury
  • BD-N - Bedste amerikanske film