The Thomas Crown Affair (1999)

    En årvågen forsikringsagent har gennemskuet forretningsmanden, som ingen ellers mistænker for at have begået et raffineret malerityveri.


    SPIL MELLEM KØNNENE

    Sammenhængende film:
    The Thomas Crown Affair (1968)
    The Thomas Crown Affair (1999)

    Man får det nemmere ved at acceptere genindspilninger af gamle filmsucceser, når resultatet er tillokkende og stilfuldt. Det er tilfældet med John McTiernans "The Thomas Crown Affair". Smagfuldt, stilrent og nærmest lækkert er bekendtskabet med Pierce Brosnan i titelrollen og med hans kvindelige modspiller, Rene Russo.

    Slående lighed
    Det er slående, så nært beslægtet historien er med Entrapment (1999) fra samme år, hvor Sean Connery spiller mestertyv forfulgt af en vaks lille forsikringskvinde i skikkelse af Catherine Zeta-Jones.

    Høj elektrisk udladning
    Men det er nemt at skelne de to film fra hinanden. "Entrapment" lægger vellykket al sin vægt på rendyrket spænding, mens "Thomas Crown" lige så vellykket lader spillet mellem mand og kvinde lyne med høj elektrisk udladning.
     

    Som skabt til rollen

    Pierce Brosnan er som skabt til rollen som den højtstående finansmand Thomas Crown. Han har det helt rigtige tjekkede udseende og den frække udstråling, som rollen behøver.

    Letbenet tyv
    Denne meget rige finansboss begynder at finde hverdagen for kedelig, og han stjæler med største lethed et berømt Monet-maleri på andre knap så elegante tyves bekostning.
     

    Ingen mistanke

    Der er ingen, der fatter mistanke til den rige finansmand, der hver dag efter arbejde lægger vejen forbi museet og sidder og kigger. Han låner oven i købet museet et andet dyrt maleri, mens Monet'en er borte, og en sådan gestus sætter man naturligvis sjældent i forbindelse med en tyv.

    En sexet forsikringsagent
    Men der er en, der har lugtet lunten. Den ekstremt årvågne og i særklasse sexkillinge-agtige forsikringsagent Catherine Banning har hele tiden vidst, hvem der var tyven. Nu mangler hun bare beviserne.
     

    Hemmeligheder og løgne

    Hun hvisker ret hurtigt Thomas Crown i øret, hvilke af hans hemmeligheder, hun kender. Og han bliver nødt til at interessere sig for hende. For selv om han ikke vil indrømme noget, kan han godt se, at Catherine er skarp. Og så er hun mere end skarp: Hun er også usandsynligt tiltalende. Thomas Crown får endelig modspil.

    Spil mellem kønnene
    Det bliver begyndelsen på et langvarigt spil - mest af alt mellem kønnene. Som tredje led står den lidt kejtede politimand McCann og observerer alle de åbenlyse ud- og forviklinger i Crowns og Bannings forhold.

    Overraskende historie
    Det er både sjovt og spændende at følge udviklingen i den overraskende historie. Skuespillet er finurligt og udføres med glimt i øjet. Dominerende er trekløveret med politimanden som outsideren, der lige så meget som Crown trænger til kvindeligt modspil.
     

    Malplacerede scener

    Faye Dunaway, der spillede Russos rolle i den oprindelige "Thomas Crown"-film ses i en birolle som Crowns psykiater. Men de meget korte scener med hende synes malplacerede.

    Afdæmpet film
    Det er bemærkelsesværdigt at se en så afdæmpet film fra actioninstruktøren John McTiernan. Der synes at være en nærmest perfekt timing i fotografering og klipning. Det er en rytmisk filmoplevelse, der også på lydsiden leverer en alsidig musikbuket.



    Anmeldt i 1999 af Tobias Lynge Herler
    © Philm.dk 1992-2024

    Fakta om filmen

    1999, USA, Action, Krimi, Thriller, Romantik, 110 min.

    Dansk titel: Thomas Crown affæren
    Instr: John McTiernan Prod: Pierce Brosnan, Beau St. Clair Manus: Alan R. Trustman, Leslie Dixon, Kurt Wimmer Foto: Tom Priestley Klip: John Wright Mus: Bill Conti