3467 filmanmeldelser
Philm.dk
Avanceret søgning

Thomas Crown Affair, The
En årvågen forsikringsagent har gennemskuet forretningsmanden, som ingen mistænker for at have begået et raffineret malerityveri.
SPIL MELLEM KØNNENE
Man får det nemmere ved at acceptere genindspilninger af gamle filmsucceser, når resultatet er tillokkende og stilfuldt. Det er tilfældet med John McTiernans genindspilning af "The Thomas Crown Affair".

Smagfuldt & stilrent
Smagfuldt, stilrent og nærmest lækkert er bekendtskabet med Pierce Brosnan i titelrollen og med hans kvindelige modspiller, Rene Russo.

Det er slående, så nært beslægtet historien er med Entrapment (1999) fra samme år, hvor Sean Connery spiller mestertyv forfulgt af en vaks lille forsikringsdulle i skikkelse af Catherine Zeta-Jones.

Høj elektrisk udladning
Men det er nemt at skelne de to film fra hinanden. "Entrapment" lægger vellykket al sin vægt på rendyrket spænding, mens "Thomas Crown" lige så vellykket lader spillet mellem mand og kvinde lyne med høj elektrisk udladning.

Pierce Brosnan er som skabt til rollen som den højtstående finansmand, Thomas Crown. Han har det helt rigtige tjekkede udseende og den frække udstråling, som rollen behøver.

Letbenet tyv
Denne meget rige finansboss begynder at finde hverdagen for kedelig, og han stjæler med største lethed et berømt Monet-maleri på andre knap så elegante tyves bekostning.

Der er ingen, der fatter mistanke til den rige finansmand, der hver dag efter arbejde lægger vejen forbi museet og sidder og kigger. Han låner oven i købet museet et andet dyrt maleri, mens Monet'en er borte, og denne gestus sætter man naturligvis sjældent i forbindelse med en tyv.

En sexet forsikringsagent
Men der er en, der har lugtet lunten. Den ekstremt årvågne og i særklasse sexede forsikringsagent, Catherine Banning, har hele tiden vidst, hvem der var tyven. Nu mangler hun bare beviserne.

Hun hvisker ret hurtigt Thomas Crown i øret, hvilke af hans hemmeligheder, hun kender. Og han bliver nødt til at interessere sig for hende. For selv om han ikke vil indrømme noget, kan han godt se, at Catherine er skarp.

Og så er hun mere end skarp: Hun er også usandsynligt tiltalende. Thomas Crown får endelig modspil.

Spil mellem kønnene
Det bliver begyndelsen på et langvarigt spil - mest af alt mellem kønnene. Som tredje led står den lidt kejtede politimand, McCann, og observerer alle de åbenlyse ud- og forviklinger i Crowns og Bannings forhold.

Overraskende historie
Det er både sjovt og spændende at følge udviklingen i en overraskende historie. Skuespillet er finurligt og udføres med glimt i øjet. Dominerende er trekløveret med politimanden som outsideren, der lige så meget som Crown trænger til kvindeligt modspil.

Faye Dunaway, der spillede Russos rolle i den oprindelige "Thomas Crown" ses i en birolle som Crowns psykiater. Men de meget korte scener med hende synes malplacerede.

Afdæmpet film
Det er bemærkelsesværdigt at se en så afdæmpet film fra actioninstruktøren John McTiernan. Der synes at være en nærmest perfekt timing i fotografering og klipning. Det er en rytmisk filmoplevelse, der også på lydsiden leverer en alsidig musikbuket.
Anmeldt i 1999 af Tobias Lynge Herler
© philm.dk 1992-2014
Udskriftsvenlig udgave
Thomas Crown Affair, The

Karakter: 5 ud af 7Karakter: 5 ud af 7Karakter: 5 ud af 7Karakter: 5 ud af 7Karakter: 5 ud af 7Karakter: 5 ud af 7Karakter: 5 ud af 7
Fakta om filmen
1999, USA, Action, 110 min
Dansk titel: Thomas Crown affæren
Instr: John McTiernan Prod: Pierce Brosnan, Beau St. Clair  Manus: Alan R. Trustman, Leslie Dixon, Kurt Wimmer  Foto: Tom Priestley  Klip: John Wright  Mus: Bill Conti  
Medvirkende:
Pierce Brosnan (Thomas Crown)
Rene Russo (Catherine Banning)
Denis Leary (Michael McCann)
Frankie Faison (Det. Paretti)
Faye Dunaway (The Psychiatrist)
Et V angiver en særlig god præstation.
Et % angiver en særlig ringe præstation.