Ung leg (1956)

  Halvtredsernes ungdom konfronteres med deres konservative forældre, når de møder kærligheden.


  FRIGØRELSE MED STIV TALE

  Ghita Nørby og Frits Helmuth spiller her over for hinanden i en meget ung alder som henholdsvis Helle og Benny. De udgør et af filmens par, der udøver "ung leg". Det er historien om den unge generation, der i 1950'erne gør oprør mod forældrenes noget forstokkede holdninger til de unges elskov.

  Meget hårdt trukket op
  "Ung leg" er meget hårdt trukket op, grænsende til det konstruerede. "Hengemte" mødre forarges over deres døtres frisind, frustrerede fædre slår i bordet, men man fornemmer, at det er deres eget kedsommelige ægteskab, de ønsker hamret ned i træværket. Døtre med et naturligt og moderne forhold til sex gør oprør.

  En sexkilling
  Anne Werner Thomsens Birthe udgør filmens absolutte "sexkilling" efter datidens normer. Ikke sådan at forstå, at man præsenteres for bare lår og blondekanter, men i mimik og sprog er hun særdeles vovet. Hverken far eller mor kan få lov at sætte hende på plads.
   

  Lommefilosofiske floskler

  Anderledes står det til i Helles hjem. Forældrene skal skilles, og Helle er forelsket i byens rebelske trompetist Benny, hvis lommefilosofiske floskler udbredes med syvtommersøm gennem filmen.

  "Få det bedste ud af hver dag"
  "Lev i nuet", "Få det bedste ud af hver dag", "Dagene er for korte, man burde ikke sove om natten", osv. Når Benny har spillet et jazzet trompetnummer, er Helle leveret. En pæn lille håndfuld gode skuespillere dukker op i mindre biroller. Afgjort bedst (blandt alle) er Asbjørn Andersen som småsadistisk far til rebellen Jørgen.

  Oplagt at grine ad
  Tidsbilledet udgør solid underholdning i sig selv, men mest lader man sig rive med af den konstruerede historie, fordi den er oplagt at grine ad. Karl Anderssons sort/hvide fotografering er pæn og "stueren".  Anmeldt i 2001 af Tobias Lynge Herler
  © Philm.dk 1992-2023