Soldaterkammerater (1958)

  En gruppe "unge" mænd skal aftjene deres værnepligt, og det bliver en festlig oplevelse.


  NYE BUNDREKORDER

  Sammenhængende film:
  Soldaterkammerater (1958)
  Soldaterkammerater rykker ud (1959)
  Soldaterkammerater på vagt (1960)
  Soldaterkammerater på efterårsmanøvre (1961)
  Soldaterkammerater på sjov (1962)
  Soldaterkammerater på bjørnetjeneste (1968)

  Sven Methling instruerede hele fem af i alt seks film om en gruppe kåde soldaterkammerater. Filmene blev store kassesucceser, og det er ikke helt let at forstå, når man ser dem i dag: Værnepligten kalder for en gruppe mænd i deres bedste alder, og de mødes på kasernen, hvor de nok snart skal blive sat på plads af oversergenten Vældegaard.

  Hakkedi, hakedej
  Blandt de nybagte menige finder vi 617, hvis ivrige udbrud "Hakkedi, hakkedej" går igen gennem filmen som et tydeligt billede på den rædselsvækkende mangel på substans og manuskript.

  Fjoget og dialektbelemret
  Menig 616 er lidt betuttet og nem at udstille, mens menig 613 er gruppens kvindebedårer med kronisk åbentstående skjorte og vakse replikker. Som det mest fjogede og dialektbelemrede medlem 615 ses en maltrakteret Preben Kaas.

  Ingen historie
  At filmen er svær at more sig over skyldes først og fremmest, at den ikke indeholder for fem flade øre historie. Meget lange og uinspirerede sekvenser viser soldaterkammeraterne på sjov og øvelse - oftest akkompagneret af tidens musik. Af og til klippes der pludseligt over i Morten Korch-agtig idyl.

  Kitschet dansk tidsbillede
  Som kitschet dansk tidsbillede kan filmen have sin charme - og måske genkender soldater noget fra deres egen tid og kan smile ad Paul Hagens og co's grimasser.  Anmeldt i 1996 af Tobias Lynge Herler
  © Philm.dk 1992-2024