David and Lisa (1962)

  To psykisk besværede unge teenagere møder hinanden på en anstalt og får stort betydning for hinandens udvikling.


  STÆRK SKILDRING

  +  PLUS: intens | s/h foto | spil | budskab

  -MINUS:

   

  Sammenhængende film:
  David and Lisa (1962)
  David and Lisa (1998)

  Frank Perrys "David and Lisa" er en intens og nærgående skildring af to besværede psyker, som mødes på midten – og på smukkeste vis udvikler hinanden i en positiv retning.

  Teatralsk iscenesættelse
  Intensiteten i filmen skyldes først og fremmest, at iscenesættelsen nærmest er teatralsk: Vi bevæger os sjældent uden for anstaltens vægge. Samtidig rummer filmen dog en billedlig variation, så "teaterstykket" aldrig bliver ensformigt.
   

  Ekstremt velbegavet

  Den unge David Clemens ankommer til en anstalt for psykisk syge: Han er ekstremt velbegavet, men tåler ikke, at nogen rører ved ham. På anstalten bliver der taget kærligt hånd om ham.

  Sprudlende rim
  David møder hurtigt den kønne og skizofrene, Lisa, der – når hun ellers "er" den rette person – udstråler stærk og utvetydig imødekommenhed. Hun taler i glade og sprudlende rim, som David gengælder til hendes store fryd.

  Symbolmættet
  Gennem mange rimfulde konversationer og symbolfyldte billedkompositioner skildrer Frank Perry de to unge menneskers vej mod en mere lys tilværelse. Det er ikke uden komplikationer og smertefulde stunder, at de to arbejder sig nærmere en psykisk helse, men budskabet er smukt.

  Stærkt og ægte
  Keir Dullea spiller stærkt og ægte, ligesom Janet Margolin yder en pragtfuld præstation. To svære roller bliver mesterligt udført. Også i mindre roller er der mindeværdigt spil at hente, bl.a. Howard Da Silva som gennemsympatisk anstaltsleder.  Anmeldt i 2001 af Tobias Lynge Herler
  © Philm.dk 1992-2022

  Fakta om filmen

  1962, USA, Psykologisk drama, Romantik, Teenagere, 92 min.

  Dansk titel: David and Lisa
  Instr: Frank Perry Prod: Paul M. Heller Manus: Eleanor Perry Baseret på: roman af Theodore Isaac Rubin Foto: Leonard Hirschfeld Klip: Irving Oshman Mus: Mark Lawrence
  Priser
  • AAN - Bedste instruktør
  • AAN - Bedste adopterede manuskript